ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς που δεν είναι σε θέση να φέρει Ειρήνη στη Γάζα και ο νέος πυρετός για τον Μπλίνκεν

Ισραηλινός στρατιώτης σε ένα από τα τούνελς της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Ariel Schalit, File

Η Χαμάς έστειλε μέσω Αιγύπτου και Κατάρ «αλλαγές» στο σχέδιο συμφωνίας που οι ίδιες οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα πριν δύο εβδομάδες για λογαριασμό του Ισραήλ. Η Χαμάς όμως δεν είναι σε θέση να πιέζει για κατάπαυση του πυρός καθώς είναι Παλαιστίνιοι, οι άμαχοι που εκτός από τα ισραηλινά πυρά βιώνουν τον απόλυτο λιμό εντός του Παλαιστινιακού θύλακα.

250 ημέρες έχουν περάσει από το «Μαύρο Σάββατο» και την επίθεση στα ισραηλινά εδάφη, 250 ημέρες που η Παλαιστινιακή πλευρά μετρά δεκάδες χιλιάδες αμάχους – κυρίως γυναίκες και παιδιά- νεκρούς… Κι όμως η Χαμάς δεν φαίνεται να βιάζεται καθόλου.

Αυτό είναι δεδομένο και είναι και γνωστό όχι για όσους γνωρίζουν σε βάθος το ζήτημα στη Μέση Ανατολή αλλά ακόμη και για αυτούς που έχει τύχει να παρακολουθούν μόνο αποσπασματικά την τρέχουσα κατάσταση… Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για εκεχειρία. Δεδομένα, χρησιμοποιεί τον ασύμμετρο πόνο αμάχων και τις ζωές τους για να παραμείνει στο «παιχνίδι». Η Χαμάς εάν εξαιρέσει κανείς τις επισκέψεις Χανίγιε στην Άγκυρα και στο Ιράν δεν έχει δώσει ούτε μία απτή απάντηση στο με στέρεες βάσεις αίτημα του Ισραήλ για «απόδειξη ζωής» των όσων ομήρων παραμένουν στα χέρια της.

Όχι η Χαμάς δεν είναι η μόνη που «παίζει» αυτό το παιχνίδι αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μία ορθολογική διάσταση γιατί η εκτροπή και η υπερβολή παραμονεύουν… Η Χαμάς δεν έχει σήμερα κάτι για να αμυνθεί. Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε συντρίμμια. Η Χαμάς ως πολιτική υπόσταση δεν βγαίνει προς τα έξω και αρκείται εδώ και καιρό στο να αξιοποιεί με τρόπο «μαεστρικό», η αλήθεια είναι, τον πόνο των δικών της ανθρώπων προκειμένου να ασκηθούν ασύμμετρες πιέσεις από όλους προς το Τελ Αβίβ. Και εκεί επιτυχημένη είναι και μάλιστα σε απίστευτο βαθμό. Ποτέ στο παρελθόν το Ισραήλ δεν έχει διασυρθεί σε τέτοιο βαθμό από όργανα όπως το Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης και κυρίως το Ποινικό Δικαστήριο το οποίο έχει βάλει στην ίδια πρόταση Χαμάς και Νετανιάχου… Ακόμη και μέσα από αυτή την πίεση όμως αυτά που η Χαμάς παράγει για τον λαό που εκπροσωπεί είναι ελάχιστα.

Αυστηρή η στάση των ΗΠΑ

Οι άμαχοι εξακολουθούν να προσπαθούν αν επιβιώσουν σε συντρίμμια δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό και βάλλονται με κάθε τρόπο την ώρα που όσοι βαρύνονται με τη εκπροσώπηση και την προστασία του βρίσκονται στο Κατάρ… Ο τρόπος με τον οποίο η Χαμάς πιέζει καταστάσεις δεν θα γίνει ανεκτός από τις ΗΠΑ. Ήδη ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε σε τόνο άκρως αυστηρό πως δεν υπάρχουν αλλαγές στην συμφωνία και καλό θα είναι να γίνει άμεσα αποδεκτή καθώς σε δεύτερο χρόνο θα είναι η Ουάσιγκτον αυτή που θα απαιτήσει ή θα φέρει αποτελέσματα αναφορικά με τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το Ισραήλ που έχει σαφέστατα τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τα όσα διαδραματίζονται αυτή την φορά είναι σε θέση «παρόντα – απόντα». Είναι ίσως η μοναδική φορά που το ίδιο έχει δώσει ένα σχέδιο συμφωνίας παρά τις κορώνες των ακροδεξιών και των εποίκων εντός της χώρας και έχει ανάψει το «πράσινο» φως στις ΗΠΑ να το προχωρήσουν. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ συνεχίζει να ψάχνει τους δικούς του ανθρώπους εντός της Γάζας και η πρόσφατη διάσωση τεσσάρων ομήρων έχει κατεβάσει και τους τόνους στην κοινωνία η οποία μετά οκτώ μήνες είδε επιτέλους κάτι απτό από τον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες και την Κυβέρνηση.

Στο τέλος της διαδρομής «φως» ειρήνης δεν φαίνεται ούτε και αυτή την φορά και δυστυχώς με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν θα φανεί ούτε και μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο τραγικός αριθμός αμάχων θα συνεχίσει να αυξάνεται μόνο που αυτή την φορά θα πρέπει στην ίδια πρόταση του θανάτου να βάζουμε και την Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης