ΚΟΣΜΟΣ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πάφο: Πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτια - Ξεκίνησε από σκουπιδότοπο

Επιχείρηση κατάσβεση πυρκαγιάς (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Nedim Enginsoy

«Μάχη» με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Πάφο από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (11/6).

Η Πυροσβεστική θα περιμένει το πρώτο φως της μέρας για να αρχίσουν εκ νέου οι ρίψεις από αέρος, που έχουν αποσυρθεί.

Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί αρκετά σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες, με τις κυπριακές Αρχές να ενεργοποιούν το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, οι φλόγες όμως επεκτάθηκαν σε κτηνοτροφεία, με αποτέλεσμα να έχουν καεί τα ζώα που βρισκόταν σε αυτές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη «η φωτιά φαίνεται να εκδηλώθηκε από παράνομο σκυβαλότοπο (σκουπιδότοπο)».

Οι Αρχές έχουν δώσει εντολή εκκένωσης πέντε κοινοτήτων: Πολέμι, Ψάθι, Χούλου, Κούρδακας και Λεμόνα.

Κοινοτάρχης Πολεμίου: Αστραπιαία η επέκταση της φωτιάς

«Η σπίθα έγινε λαίλαπα» ανέφερε ο κοινοτάρχης Πολεμίου Πολύκαρπος Πολυκάρπου, μιλώντας στο sigmalive. H επέκταση της φωτιάς ήταν αστραπιαία, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Κάτοικος της περιοχής Ψαθί δήλωσε στο philenews ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία σπίτια και τουλάχιστον 10 έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική της Κύπρου χρειάστηκε να διασώσει έναν κτηνοτρόφο από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το κτηνοτροφείο του στην περιοχή Ψαθί. Σύμφωνα με το philenews ο άνδρας φέρει ελαφρές εκδορές.

Να σημειωθεί ότι, οι κυπριακές Αρχές είχαν απευθύνει αίτημα προκειμένου να συνδράμουν εναέρια μέσα από Ιορδανία, Ισραήλ, Ελλάδα και Ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αποφασίζοντας να στείλει στην επιχείρηση κατάσβεσης δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, όπως και η Ιορδανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης