ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: 4.000 εκτοπισμένοι μετά από βίαια επεισόδια στην πόλη Τσιάπας

Μεξικό: 4.000 εκτοπισμένοι μετά από βίαια επεισόδια στην πόλη Τσιάπας

Bίαια επεισόδια στο Μεξικό. 

AP Photo

Οι μεξικανικές αρχές μετέφεραν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής πάνω από 4.000 ανθρώπους που είχαν κρυφτεί στα σπίτια τους έπειτα από πολυήμερα βίαια επεισόδια, που θεωρείται πως συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, σε πόλη της πολιτείας Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό.

Η εισαγγελία της Τσιάπας ανέφερε σε ανακοίνωσή της προχθές Σάββατο ότι «διασώθηκαν 4.197 άνθρωποι» οι οποίοι «κρύβονταν στα σπίτια τους μετά τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν» στην κοινότητα Τούλα.

Οι αρχές επιθεώρησαν 17 πυρπολημένες ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών και επιχειρήσεων, όπου βρέθηκαν δυο νεκροί, ανάμεσά τους ανήλικος.

Χθες, η εισαγγελία επιβεβαίωσε τη σύλληψη έξι προσώπων διότι οπλοφορούσαν χωρίς άδεια στην περιοχή κατά τη διάρκεια επιχείρησης με τη συμμετοχή μελών του στρατού και της Εθνικής Φρουράς.

Κατά δημοσιεύματα του μεξικανικού Τύπου, ένοπλοι εισέβαλαν στην Τούλα, πυροβολώντας και πυρπολώντας σπίτια και καταστήματα για μέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Reforma, κάλεσαν τους νέους στην περιοχή να «συμμετάσχουν σε εγκληματικές δραστηριότητες» στο πλευρό τους.

Η βία έχει κλιμακωθεί στην πολιτεία Τσιάπας, εξαιτίας της αντιπαλότητας μεταξύ των καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο και Σιναλόα, των δυο ισχυρότερων συμμοριών του Μεξικού.

Σύμφωνα με το κέντρο αναλύσεων InSight Crime, η σύγκρουση αφορά τον έλεγχο συνοριακών πόλεων, ζωνών-κλειδιών για τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, καθώς και μεταναστών που διασχίζουν το Μεξικό με την ελπίδα να μπορέσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του τότε προέδρου Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) κήρυξε τον αμφιλεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό για να παταχθούν τα καρτέλ, έχουν δολοφονηθεί πάνω από 450.000 άνθρωποι στο Μεξικό, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ