ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2024: Έχασε έδαφος ο Όρμπαν στην Ουγγαρία - Το δεύτερο κόμμα που έκανε την έκπληξη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν

European Council

Πλήγμα είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, καθώς έχασε έδαφος, ενώ δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται ένα κόμμα μόλις δύο μηνών.  

Το Fidesz του Όρμπαν έλαβε το 44,30% έναντι 52% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ενώ το TISZA, Tisztelet és Szabadság Pártja με χρόνο ύπαρξης μόλις δύο μήνες έλαβε 29, 95%

Το κυβερνών κόμμα προβλέπεται να λάβει 10 έδρες (από 13), και το Tisza του πρώην στελέχους τους κυβερνώντος κόμματος Πέτερ Μαγιάρ οκτώ έδρες από τις 21 που έχει η Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μαγιάρ, περιόδευσε στη χώρα τις τελευταίες έξι εβδομάδες, επιτιθέμενος στο Fidesz για τη διαφθορά και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Όρμπαν, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Πούτιν, ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «οικογενειακή επιχείρηση».

Ο επικεφαλής του κόμματος Tisza δήλωσε στο BBC: «Έχουμε μια νέα κατάσταση. Ένα νέο κόμμα της αντιπολίτευσης ικανό να νικήσει αυτή την κυβέρνηση στις επόμενες γενικές εκλογές στην Ουγγαρία».

Οι νέοι ευρωβουλευτές του κόμματος Tisza θα ενταχθούν στο ΕΛΚ, δήλωσε ο Μαγιάρ. Πρόσθεσε ότι θα αγωνιστούν για την αποδέσμευση των ουγγρικών κονδυλίων, τα οποία έχουν παγώσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης