ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2024: Έχασαν έδαφος οι Οικολόγοι στην Ευρώπη - Η δύσκολη επόμενη μέρα

Ευρωεκλογές 2024: Έχασαν έδαφος οι Οικολόγοι στην Ευρώπη - Η δύσκολη επόμενη μέρα

Η ηγεσία των Πράσινων στη Γαλλία 

AP Photo/Jean-Francois Badias

Πτώση υφίστανται οι Οικολόγοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως στη Γερμανία και στη Γαλλία, ωστόσο σημείωσαν επίσης επιτυχίες, ιδίως στη Σουηδία.

Στη Γερμανία, με το 12% των ψήφων, οι Πράσινοι υπέστησαν ξεκάθαρη συρρίκνωση του ποσοστού τους σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, όταν είχαν εξασφαλίσει το 20,5% των ψήφων.

Το 2019, είχαν εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 72 αιρετοί των Πρασίνων, ανάμεσά τους 25 Γερμανοί και 12 Γάλλοι, επίπεδο-ρεκόρ που δεν αναμένεται να επαναληφθεί.

Ωστόσο κατέγραψαν και νίκες, στη Σουηδία (15,7%) και στην Ολλανδία, όπου οι πράσινοι που έχουν συμμαχήσει με τους σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην κορυφή με οκτώ έδρες.

Στη Γαλλία, οι Οικολόγοι κατέγραψαν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους τα τελευταία είκοσι χρόνια, φθάνοντας μόλις και μετά βίας το 5% που απαιτείτο για να εκλέξουν βουλευτές, σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις. Το αποτέλεσμα αυτό, πολύ κάτω από το 13,4% του Γιανίκ Ζαντό το 2019, αποτελεί νέα αποτυχία, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Οι Γάλλοι Οικολόγοι βρίσκονται πολύ πίσω σε αυτές τις εκλογές από το ευρωψηφοδέλτιο του Ραφαέλ Γκλιξμάν (PS/Place publique, περί το 14%), πίσω κι από αυτό της Ανυπότακτης Γαλλίας της Μανόν Ομπρί (8-9%).

Η νέα ήττα ακολουθεί αυτή των προεδρικών εκλογών του 2022, όταν ο Γιανίκ Ζαντό δεν είχε φθάσει καν το 5% που απαιτείτο για να καλυφθούν τα έξοδα της εκστρατείας του.

Αν και «δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους», να «εμπνεύσουμε», να «ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τους για την Ευρώπη», όπως παραδέχθηκε ο Γιανίκ Ζαντό, προκαλεί κάποια «ανακούφιση» το ότι το κόμμα κατάφερε να παραμείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι που περισώσαμε πέντε έδρες στο ΕΚ όταν είχαμε 12», πρόσθεσε.

Οι Οικολόγοι αναμένεται πλέον να επιδιώξουν συμφωνία με την υπόλοιπη αριστερά ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. «Το κίνημα θα διέλθει κρίση, αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη να μην κρύψουμε τη σκόνη κάτω από το χαλάκι», εκτιμά κοινοβουλευτικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ