ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η Μελόνι νικήτρια στις ευρωεκλογές

Ιταλία: Η Μελόνι νικήτρια στις ευρωεκλογές

Η Τζόρτζια Μελόνι

(AP Photo/Vlasov Sulaj)

Το κυβερνών δεξιό κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να γιορτάσει το βράδυ της Κυριακής, καθώς ένα exit poll έδειξε ότι έλαβαν μεταξύ 27 και 31 τοις εκατό των ψήφων. Οι κάλπες στην Ιταλία έκλεισαν στις 11 τοπική ώρα το βράδυ της Κυριακής.

Όσο για τα δυο υπόλοιπα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τη Φόρτσα Ιτάλια και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι λαμβάνουν αντίστοιχα από 8,5% μέχρι 10,5% και από 8% μέχρι 10%, σύμφωνα με τα exit poll.

Περνώντας στη αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φέρεται να εξασφαλίζει από το 21% μέχρι το 25% των ψήφων. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κυμαίνεται από 10% μέχρι 14% και η συμμαχία οικολόγων και αριστεράς από 5% μέχρι 7%.

Τέλος, η κεντρώα συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης λαμβάνει από 3,5% μέχρι 5,5% και το μετριοπαθές κόμμα Δράση από 2,5% μέχρι 4,5%, σύμφωνα με τα exit poll.

Αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν και από την καταμέτρηση των ψήφων, είναι σαφές ότι θα πρόκειται για σαφή νίκη της Τζόρτζια Μελόνι και της συντηρητικής συμμαχίας στο σύνολό της.

Η εκστρατεία του κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας» ήταν εξαιρετικά εξατομικευμένη και επικεντρώθηκε στην ίδια τη Μελόνι, προτρέποντας ακόμη και τους ψηφοφόρους να «γράψουν απλώς Τζόρτζια» στα ψηφοδέλτιά τους.

Η Μελόνι δεν θέλησε να «ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με την στάση που θα τηρήσει μετεκλογικά. «Έχουμε μια θεσμική συνεργασία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά αυτή δεν είναι η κατάλληλα φάση για αναφορές στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός δυο μέρες πριν από τις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ