ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αυστριακός καγκελάριος επιμένει για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν παρακολουθεί συνέντευξη τύπου στη Βουδαπέστη, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 REUTERS/Lazslo Balogh

Παρά την έντονη κριτική που του ασκείται από την Άγκυρα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν (Christian Kern) παραμένει σταθερός στη θέση του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία.

Αυτό τόνισε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Πρόκειται για μία συζήτηση βασικών αρχών, σημείωσε ο καγκελάριος, παρατηρώντας πως εάν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, «κάτι που είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες της ΕΕ», το θέμα της ένταξης θα φύγει ούτως ή άλλως σύντομα από το τραπέζι.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάποιον, ο οποίος δεν τηρεί δημοκρατικές προδιαγραφές, ή αδιαφορεί για αναγκαιότητες του κράτους δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας, ωστόσο, πως το «όχι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείει έναν «κοινό δρόμο».

Στη συνέντευξη ανέφερε δε θεωρεί πως την Τουρκία σημαντικό εταίρο, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα ασφάλειας –και ο ίδιος υποστηρίζει τον επανακαθορισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος αντέκρουσε τη θέση πως η κριτική του στάση υπηρετεί σκοπούς εσωτερικής πολιτικής. Όπως τόνισε, δεν αποτελεί «στρατηγική» ενόψει της ανόδου του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά πρόκειται πολύ περισσότερο για την αντίληψη περί του κράτους δικαίου.

Μη θέλοντας να σχολιάσει τις φραστικές χυδαιότητες που είχε εξαπολύσει εναντίον του την περασμένη εβδομάδα, σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), ο Κρίστιαν Κερν επισήμανε στη συνέντευξή του πως δεν θα πρέπει κανείς να παίρνει σοβαρά κάθε παρατήρηση, αλλά να συγκρατεί τους συναισθηματισμούς.

Tο ποιος θα προσβάλει τον ίδιο το αποφασίζει ακόμη εκείνος, ενώ –κατά την άποψή του– ανησυχητικό ως προς το περιστατικό είναι «η πολιτικοποίηση του Ισλάμ»· και αυτό όχι μονάχα στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης