Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη - Το Βατερλώ Μακρόν και οι πρόωρες κάλπες στη Γαλλία
Από σημαντική αποχή και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων συνοδεύτηκε η εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη, μια εξέλιξη που θα καθορίσει την πολιτική πορεία της επόμενης πενταετίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση με δύο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία που εξανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Τα χαμηλά ποσοστά που έλαβε το κόμμα του των Φλαμανδών Φιλελευθέρων και Δημοκρατών «Open Vld», οδήγησαν στην «έξοδο» και τον Βέλγο πρωθυπουργό, Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο. «Αύριο θα παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», ανακοίνωσε ο Ντε Κρο.
Άνοδο σημείωσε το ακροδεξιό γερμανικό AFD, το κόμμα της Μελόνι στην Ιταλία, και επίσης το FPÖ στην Αυστρία, ενώ αντίθετα κάθοδο εκλογικών ποσοστών κατέγραψαν οι Πάσινοι αλλά και οι Φιλελεύθεροι.
Παρότι πάντως, τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο, σε αρκετές χώρες, ο παρών «μεγάλος συνασπισμός» δεξιάς, σοσιαλιστών, φιλελευθέρων, που σφυρηλατεί τους συμβιβασμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, διατήρησε την πλειοψηφία.
Στη Γαλλία ειδικότερα, παρά την άνοδο των ακροδεξιών, το Λαϊκό Κόμμα μαζί με τους Ευρωσοσιαλιστές, το κόμμα του Μακρόν και τους Πράσινους μπορεί να έχει άνετη πλειοψηφία, με πάνω από 450 έδρες σε σύνολο 720 στο ευρωκοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, στη Γερμανία, η ακροδεξιά με το AfD και έλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ ήττα βιώνει το κόμμα του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το SPD.
Το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται καθαρά, όπως αναμενόταν, στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (exit poll). Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση.
Στην Ιταλία, όπου η ψηφοφορία ξεκίνησε το Σάββατο, το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (FDI) της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να στείλει 22 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, σε σύγκριση με έξι που έχει σήμερα. Η Μελόνι, η οποία τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος σε αυτές τις εκλογές, επανέλαβε ότι θέλει «να υπερασπιστεί τα σύνορα από την παράτυπη μετανάστευση, να προστατέψει την πραγματική οικονομία, να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Οι Ολλανδοί, οι πρώτοι που ψήφισαν την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν μια άνοδο του ακροδεξιού κόμματος του Χέερτ Βίλντερς, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό αναμένεται να περιοριστεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον συνασπισμό σοσιαλδημοκρατικών και οικολόγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Στη Μάλτα το Εθνικιστικό Κόμμα, που ανήκει στη συντηρητική οικογένεια, θα έχει άλλους τρεις ευρωβουλευτές, από τους δύο που έχει τώρα, με 42,52%.
«Ελπίζω ότι μια πλειοψηφία υπέρ της ειρήνης θα βγει από αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αφότου ψήφισε στη Βουδαπέστη. Παραμένοντας πολύ επικριτικός απέναντι στις Βρυξέλλες, ο εθνικιστής ηγέτης εντείνει επιπλέον τις επιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι παρασύρει τις χώρες της Συμμαχίας σε μια «παγκόσμια ανάφλεξη».
Το επίσημο γράφημα της ΕΕ όπου αποτυπώνεται ο νέος συσχετισμός δυνάμεων
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την κυριαρχία του και τη διευρύνει κατά 5 έδρες, φτάνοντας στις 181. Οι Σοσιαλιστές κατατάσσονται δεύτεροι, αλλά με απώλεια 4 εδρών, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε το Renew Europe, στο οποίο ανήκει το Renaissance του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, χάνοντας 20 έδρες σε σχέση με το 2019.
Αντιστρόφως, ο μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής νύχτας στην Ευρώπη είναι η ακροδεξιά πολιτική ομάδα ID (Μαρίν Λε Πεν κ.λπ), η οποία κέρδισε 13 έδρες. Παρομοίως, ενισχυμένοι είναι πλέον και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των εδρών για τις αμιγώς ακροδεξιές ομάδες στις 133 (ΕΣΜ 71 + ID 62).
Ένας στους δύο Ευρωπαίους «γύρισε την πλάτη» στις ευρωεκλογές
Στο 49% ανήλθε η αποχή πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο ευρωπαίου πολίτες, γύρισε την πλάτη» στις φετινές ευρωεκλογές, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η συμμετοχή ανήλθε σε 50,6%.
Ένας άτυπος συνασπισμός τριών πολιτικών ομάδων
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν έναν άτυπο συνασπισμό στο ΕΚ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (Renew), συγκεντρώνουν μια άνετη πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ βγάζει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές 135 έδρες, το Renew 82 έδρες, το κόμμα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) 71 έδρες και το κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 62 έδρες, οι Πράσινοι 53 έδρες και η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE) 34 έδρες. Ο αριθμός των Μη Εγγεγραμμένων (NI) είναι 51, ενώ οι νέες έδρες που μένει να αποφασιστεί σε ποιά πολιτική ομάδα θα ενταχθούν, είναι 51.
Σάρωσε το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν με 32,4%
Την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.
Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.
Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.