ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία - exit poll: Πρώτη η Πράσινη Αριστερά και μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς του Βίλντερς

Ολλανδία - exit poll: Πρώτη η Πράσινη Αριστερά και μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς του Βίλντερς

Αφίσα για τις Ευρωεκλογές στο Αμστερνταμ AP Photo/Peter Dejong

Πρώτο κόμμα η Πράσινη Αριστερά στην Ολλανδία στις Ευρωεκλογές, σύμφωναν με τα exit polls. Την ίδια στιγμή το ακροδεξιό κόμμα  του Βίλντερς καταγράφει πολύ μεγάλη άνοδο.

Το κόμμα Πράσινη Αριστερά- Εργατικό κόμμα αποσπά το 21.6% των ψήφων σύμφωνα με τα exit polls, ενώ το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς συγκεντρώνει το 17.7%.

Τέλος, το Λαϊκό κόμμα για την ελευθερία και τη δημοκρατία εμφανίζεται στο 11.6%.

Ο Βίλντερς το 2019 είχε λάβει 3,5%.

Το exit poll έχει περιθώριο σφάλματος περίπου μία έδρα.

Το αποτέλεσμα δείχνει τεράστιο κέρδος για τον Βίλντερς μετά τη μεγάλη νίκη του στις περσινές εθνικές εκλογές, καθώς το κόμμα του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια έδρα στις προηγούμενες εκλογές στην ΕΕ και έλαβε μόνο μία μετά από ανασχηματισμό λόγω Brexit.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι και επίσης ένα σημάδι προς τις ελίτ στις Βρυξέλλες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», είπε ο Βίλντερς σε δημοσιογράφους στη Χάγη.

«Θα έλεγα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους που πρέπει ακόμη να ψηφίσουν: Κοιτάξτε τις Κάτω Χώρες. Η ακροδεξιά δεν χρειάζεται να κερδίσει!», δήλωσε ο επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού Φρανς Τίμερμανς.

Τα περιθώρια σφάλματος για τα ολλανδικά exit polls είναι μία έδρα πάνω ή κάτω, οπότε τόσο το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς όσο και η αριστερά οπότε μπορούν να υπάρξουν ανακατατάξεις. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν αργά το βράδυ της Κυριακής. 9/6, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ