ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία - Ευρωεκλογές: Στο 14,63% η προσέλευση στις κάλπες την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας

Ιταλία - Ευρωεκλογές: Στο 14,63% η προσέλευση στις κάλπες την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές στην Ιταλία

(AP Photo/Luca Bruno)

Στο 14,63%  ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην Ιταλία κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της εκλογικής ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές που ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου στις έντεκα το βράδυ. 

Το παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σήμερα δεύτερη ημέρα εκλογών στην Ιταλία για την ανάδειξη των πολιτικών της στην ευρωβουλή.

Χθες οι κάλπες άνοιξαν στις 3 το μεσημέρι, τοπική ώρα, και έκλεισαν στις 11 το βράδυ. Σήμερα το πρωί, οι πολίτες ξανάρχισαν να ψηφίζουν στις 7 το πρωί και τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα Ιταλίας.

Το 2019, συνολικά, για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε ψηφίσει το 54,5% των Ιταλών και Ευρωπαίων εκλογέων που ζουν μόνιμα στην χώρα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το κυβερνών κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας» του οποίου ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι «δίνουν» πρώτο οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές στην Ιταλία όπου οι πολίτες από χθες το απόγευμα Σάββατο 8 Ιουνίου αλλά και σήμερα σπεύδουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους πολιτικούς της προτίμησης τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες η συντηρητική συμμαχία που κυβερνά την χώρα δεν φαίνεται να απειλείται σοβαρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πάντως οι ευρωεκλογές αυτές στην Ιταλία θεωρούνται κρίσιμη αναμέτρηση, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει ή να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές δυνάμεις, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ εξασφαλίζει το 27% της πρόθεσης ψήφου, η Φόρτσα Ιτάλια, που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 8,9% και η Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, το 8,7%.

Όσο για την αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», με γραμματέα την Έλι Σλάιν «πείθει» το 20,7%, του στατιστικού δείγματος. Τα «Πέντε Αστέρια» του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε το 15,7% και η συμμαχία οικολόγων και αριστεράς το 4,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ