ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Θέλει έρευνα υπό προϋποθέσεις για το θάνατο Πολωνού στρατιώτη στα σύνορα

Πολωνοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Czarek Sokolowski

Έτοιμο για μονομερή ή διμερή έρευνα σχετικά με τον θάνατο ενός Πολωνού στρατιώτη στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας είναι το Μινσκ αλλά υπό προϋποθέσεις.

Όπως έκανε γνωστό θα πρέπει πρώτα η Πολωνία να παράσχει «συγκεκριμένες πληροφορίες για τις περιστάσεις της τραγωδίας», ανέφερε η Επιτροπή Συνόρων της Λευκορωσίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (7/6).

Ο Πολωνός στρατιώτης σκοτώθηκε την Τρίτη (28/5), έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στα σύνορα με τη Λευκορωσία από μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο πολωνικός στρατός.

Η Βαρσοβία δήλωσε πως θα απαιτήσει από τη Λευκορωσία να της παραδώσει τον άνθρωπο που ευθύνεται για τον θάνατό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μαχαιρώθηκε στο στήθος και παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δεν ήταν δυνατόν να σωθεί.

Η Πολωνία και τη Ε.Ε έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ότι βρίσκονται πίσω από μια εισροή μεταναστών από τα ανατολικά κάνοντας λόγο για υβριδικό πόλεμο.

Το 2022 η Πολωνία κατασκεύασε ένα φράκτη 186 χιλιομέτρων και ύψους 5,5 μέτρων στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Βαρσοβίας υποσχέθηκε ότι θα δαπανήσει 2.3 δισ. ευρώ για την ασφάλεια των συνόρων της στα ανατολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης