ΚΟΣΜΟΣ

Στην «αυλή» των ΗΠΑ η Ρωσία - Στέλνουν πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και φρεγάτα στην Κούβα

Στην «αυλή» των ΗΠΑ η Ρωσία - Στέλνουν πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και φρεγάτα στην Κούβα

Ρωσικό υποβρύχιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το οποίο, όμως δεν θα φέρει πυρηνικά όπλα, θα βρεθεί στη Αβάνα στην επόμενη εβδομάδα έγινε γνωστό από τις Αρχές της Κούβας σε μία χρονική στιγμή που η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα είναι στο κόκκινο λόγω της Ουκρανίας.  

Το πυρηνικό υποβρύχιο Καζάν και τρία άλλα ρωσικά πλοία συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας Ναύαρχος Γκόρσκοφ, μαζί με ένα πετρελαιοφόρο και ένα ρυμουλκό διάσωσης θα δέσουν από τις 12 - 17 Ιουνίου.

«Κανένα από τα πλοία δεν μεταφέρει πυρηνικά όπλα, οπότε ο σταθμός τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή», ανέφερε το υπουργείο ενόπλων δυνάμεων της Κούβας, σύμφωνα με τον Guardian.

Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που αναμένεται να φθάσουν στην Καραϊβική για στρατιωτική άσκηση. Μάλισταν εξέφρασαν την άποψη ότι η άσκηση θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής απάντησης στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία ήταν αξιοσημείωτη αλλά όχι ανησυχητική. Το γεγονός, όμως, ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απειλήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει «ασύμμετρα μέτρα» αλλού στον κόσμο ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας έχει τη σημασία του.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η επίσκεψη των ρωσικών σκαφών στην Κούβα θα συμπέσει επίσης με την επίσκεψη του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 στην Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ συναντήθηκε με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα για την ετήσια στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία έξω από το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Κούβα ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος για τη Σοβιετική Ένωση. Η εγκατάσταση σοβιετικών πυρηνικών πυραυλικών εγκαταστάσεων στο νησί προκάλεσε την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έφτασαν κοντά στον πόλεμο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κούβας έχουν γίνει πιο στενές μετά τη συνάντηση του 2022 μεταξύ του Ντίαζ-Κανέλ και του Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της άφιξης του ρωσικού στόλου στο λιμάνι της Αβάνας, θα εκτοξευθούν 21 βλήματα από ένα από τα πλοία ως χαιρετισμός προς το έθνος, ο οποίος θα απαντηθεί από μια πυροβολαρχία των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων της Κούβας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ