ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Προβάδισμα της Αριστεράς στα exit polls για τις Ευρωεκλογές - Ποιες χώρες ψηφίζουν σήμερα

Ολλανδία: Προβάδισμα της Αριστεράς στα exit polls για τις Ευρωεκλογές - Ποιες χώρες ψηφίζουν σήμερα

Αφίσα για τις Ευρωεκλογές στην Ολλανδία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Peter Dejong

Βραχεία κεφαλή έχει η Αριστερά στην Ολλανδία στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με τα exit polls καθώς ο συνασπισμός Πράσινοι-Αριστερά-Εργατικοί προβλέπεται να κατακτήσει οκτώ από τους 31 συνολικά έδρες.  

Αντίστοιχα τα exit polls έδειξαν ότι το Κόμμα Ελευθερίας του του Γκερτ Βίλντερς θα κερδίσει επτά έδρες, αντί για οκτώ που έφερναν τα δύο κόμματα στήθος με στήθος πριν.

«Θα έλεγα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους που πρέπει ακόμη να ψηφίσουν: Κοιτάξτε τις Κάτω Χώρες. Η ακροδεξιά δεν χρειάζεται να κερδίσει!», δήλωσε ο επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού Φρανς Τίμερμανς.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η νίκη του νέου συγχωνευμένου κόμματος αποδεικνύει ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι θέλουν μια κοινωνική, πράσινη και ισχυρή ΕΕ.

Τα περιθώρια σφάλματος για τα ολλανδικά exit polls είναι μία έδρα πάνω ή κάτω, οπότε τόσο το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς όσο και η αριστερά οπότε μπορούν να υπάρξουν ανακατατάξεις. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα Παρασκευή (7/6), ψηφίζουν οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχίας, το Σάββατο (8/6) ψηφίζουν για δεύτερη ημέρα οι πολίτες της Τσεχίας, ενώ ανοίγουν οι κάλπες και στη Σλοβακία, τη Μάλτα και τη Λετονία. Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ