ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2024: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στην Ολλανδία - Ποιες χώρες παίρνουν τη σκυτάλη

Ευρωεκλογές 2024: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στην Ολλανδία - Ποιες χώρες παίρνουν τη σκυτάλη

Ο Γκερτ Βίλντερς ψηφίζει για το νέο Ευρωκοινοβούλιο 

AP Photo/Peter Dejong

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα Πέμπτη (6/6) και μέχρι την Κυριακή (9/6) οι πολίτες για την εκλογή των βουλευτών που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο με την Ολλανδία να έχει κάνει επίσημα την αρχή. 

Μεταξύ 6-9 Ιουνίου, περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 720 βουλευτές του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Παρασκευή (7/6), ψηφίζουν οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχίας, το Σάββατο (8/6) ψηφίζουν για δεύτερη ημέρα οι πολίτες της Τσεχίας, ενώ ανοίγουν οι κάλπες και στη Σλοβακία, τη Μάλτα και τη Λετονία. Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι εθνικές αρχές κάθε χώρας δεν θα μπορούν να ανακοινώσουν επίσημα αποτελέσματα παρά μόνο όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες την Κυριακή το βράδυ στην Ιταλία

Οι Ολλανδοί σήμερα καλούνται να εκλέξουν 31 ευρωβουλευτές. Το ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκερτ Βίλντερς, που κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία το Νοέμβριο, αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να έρθει πρώτο στην Ολλανδία με 21% και να εκλέξει περί τις 8 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα των Φιλελευθέρων (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14% και αναμένεται να εκλέξει 4 έδρες.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Renew) έχει δηλώσει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα συζητήσει για πιθανή αποβολή του κόμματος του Μαρκ Ρούτε (VVD), λόγω της συμμαχίας του με το ακροδεξιό PVV του Γκερτ Βίλντερς για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται το VVD να αναζητήσει εστία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ομόφωνα βλέπουν άνοδο για τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά δεξιά κόμματα της Ευρωβουλής, όχι όμως σε σημείο που να μπορούν να διαλύσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» των τριών πολιτικών ομάδων (δεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) εντός των οποίων σφυρηλατούνται συμβιβασμοί που καθιστούν δυνατή την επίτευξη μεγάλης πλειοψηφίας.