ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Απειλεί ότι θα δώσει όπλα σε συμμάχους του για επιθέσεις στη Δύση

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνέντευξη τύπου 

Valentina Pevtsova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Νέες απειλές κατά της Δύσης για τη βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους λέγοντας  ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες για να πλήξουν δυτικούς στόχους.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης εκ νέου την ετοιμότητα της Μόσχας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δει ότι απειλείται η κυριαρχία της.

«Για κάποιο λόγο, πιστεύουν στη Δύση ότι η Ρωσία δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ. Κοιτάξτε τι είναι γραμμένο εκεί», είπε για το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

«Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», υπογράμμισε.

Η προειδοποίηση την Τετάρτη (5/6) ήρθε στο απόηχο της απόφασης της Γερμανίας και των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψουν στην Ουκρανία να κάνει χρήση των όπλων που θα της διαθέσουν για να πλήξει ρωσικούς στόχους.

«Μια τέτοια ενέργεια της Δύσης θα υπονομεύσει περαιτέρω τη διεθνή ασφάλεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό θα σηματοδοτούσε την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ειδικά για τη Γερμανία είπε ότι η στάση του Βερολίνου θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.

«Τώρα αν χρησιμοποιήσουν πυραύλους για να πλήξουν εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος, θα καταστρέψουν εντελώς τις ρωσογερμανικές σχέσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι η χρήση ορισμένων όπλων που προμηθεύτηκαν από τη Δύση σήμαινε ότι στρατιωτικό προσωπικό των χωρών αυτών ήλεγχε τους πυραύλους και επέλεγε τους στόχους.

Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχουν τονίσει ότι είναι νόμιμοι στόχοι τυχόν ξένοι εκπαιδευτές στην Ουκρανία κάνοντας ειδική μνεία στη Γαλλία.

Την Τετάρτη (5/6), ένας δυτικός αξιωματούχος και ένας Αμερικανός γερουσιαστής δήλωσαν ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα για να πλήξει το εσωτερικό της Ρωσίας υπό την πρόσφατα εγκεκριμένη καθοδήγηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Επιτρέπει τη χρήση αμερικανικών όπλων για τον περιορισμένο σκοπό της υπεράσπισης του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει δημόσια το ευαίσθητο θέμα και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, ανεξάρτητα από το αν ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. «Θα συνεργαστούμε με όποιον πρόεδρο κι αν εκλέξει ο αμερικανικός λαός», δήλωσε

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά την ορκωμοσία του τον περασμένο μήνα για πέμπτη θητεία, που ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με ξένους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης