ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη του Guardian για ρωσικά fake news κατά της Ελλάδας στις Ευρωεκλογές

Αποκάλυψη του Guardian για ρωσικά fake news κατά της Ελλάδας στις Ευρωεκλογές

Πύραυλος Ισκαντέρ τοποθετείται σε φορητό εκτοξευτή κατά τη διάρκεια ρωσικών ασκήσεων 

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Ψευδείς ισχυρισμούς που αφορούν στην Ελλάδα και αναφέρουν ότι πρόκειται να γίνει στόχος πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία, φέρνει στο φως σημερινό δημοσίευμα του Guardian. Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, η Ελλάδα αναμένεται να γίνει στόχος της ρωσικής παραπληροφόρησης μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Guardian αναφέρει, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πιθανούς στόχους fake news που εντοπίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Μέσων Παραπληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γύρω από τους ισχυρισμούς που αφορούν στην Ελλάδα σημειώνεται ότι «πρόκειται να γίνει στόχος πυρηνικής επίθεσης της Ρωσίας». Άλλοι ψευδείς ισχυρισμοί αναφέρουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει άμεση επίθεση στην ΕΕ και ότι η Κίνα θα κηρύξει τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ εάν τα κράτη μέλη επιτεθούν απευθείας στη Ρωσία.

Capture.jpg

Σε άλλο fake news διακινείται ένα ψεύτικο βίντεο από την Πορτογαλία, που υποτίθεται ότι δείχνει πυρηνικά όπλα που κινητοποιούνται από το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, υπάρχουν ψευδείς ισχυρισμοί για αύξηση της ανεργίας των νέων που κυκλοφορούν στο «X» και καταρρίπτονται από το InfoVeritas, ένα από τα πολλά κέντρα ελέγχου στοιχείων της ΕΕ.

Παράλληλα, οι ελεγκτές ψευδών ειδήσεων στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο EFE έχουν επίσης καταρρίψει τους ισχυρισμούς ως εντελώς ψευδείς ότι η επικεφαλής της λίστας του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP) Dolors Montserrat αποκάλεσε «άπληστους» τους συνταξιούχους που κερδίζουν 18.000 ευρώ ετησίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ