ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό

Λιβανέζοι αστυνομικοί και στρατιώτες πίσω από οδόφραγμα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Bilal Hussein

Στόχος πυρών έγινε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το πρωί της Τετάρτης (5/6), σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου.

«Στις 8:34 π.μ. τοπική ώρα, αναφέρθηκαν πυρά από φορητά όπλα κοντά στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ. Χάρη στην ταχεία αντίδραση της LAF, των ISF και της ομάδας ασφαλείας της πρεσβείας μας, οι εγκαταστάσεις μας και η ομάδα μας είναι ασφαλείς», επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

Η πρεσβεία δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες και ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τους αξιωματούχους του Λιβάνου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου επιβεβαίωσαν επίσης το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, αναγνωρίζοντας ένα δράστη ως Σύρο υπήκοο.

«Τα μέλη του στρατού που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή απάντησαν στις πηγές των πυρών, τραυματίζοντας τον δράστη. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περίθαλψη", ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ανταλλαγή πυροβολισμών διήρκεσε σχεδόν μισή ώρα.

Οι δρόμοι που οδηγούν στην πρεσβεία από την Ντμπαγιέ και την Άουκαρ έκλεισαν μετά το περιστατικό, μετέδωσε το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) του Λιβάνου.

Ένα άτομο πυροβόλησε έναν φρουρό της πρεσβείας και οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά και πυροβόλησαν τον δράστη.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε ότι η πρωινή επίθεση από την είσοδο της πρεσβείας δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ του προσωπικού της και ότι τα λιβανέζικα στρατεύματα και η ασφάλεια της πρεσβείας κινητοποιήθηκαν γρήγορα. Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι ανέπτυξε στρατεύματα γύρω από την πρεσβεία και τις γύρω περιοχές.

Το 1983, σε μια φονική βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι. Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν την ευθύνη για την επίθεση στη λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ. Μετά από εκείνη την επίθεση, η πρεσβεία μεταφέρθηκε από το κέντρο της Βηρυτού στο χριστιανικό προάστιο Αουκάρ, βόρεια της πρωτεύουσας. Μια άλλη βομβιστική επίθεση έπληξε τη νέα τοποθεσία στις 20 Σεπτεμβρίου 1984.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν Λιβανέζο που άνοιξε πυρ δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν θύματα σε εκείνη την επίθεση. Τον Οκτώβριο του 2023, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας σε διαδηλώσεις κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την υποστήριξη του λαού της Γάζας και της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στον πόλεμό της με το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης