ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέες βολές ακροδεξιών υπουργών κατά Νετανιάχου σχετικά με το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα

Ισραήλ: Νέες βολές ακροδεξιών υπουργών κατά Νετανιάχου σχετικά με το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες εργάζονται σε ένα τανκ σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας στο νότιο Ισραήλ

(AP Photo/Leo Correa)

Ένας εκ των ακροδεξιών κυβερνητικών εταίρων του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι επιχειρεί να εξωραΐσει το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απειλώντας εκ νέου πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του πως ο Νετανιάχου τον κάλεσε να διαβάσει το προτεινόμενο σχέδιο, αλλά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν του έδωσαν το έγγραφο σε δύο περιπτώσεις. Οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να συνεπάγεται την ανατροπή της Χαμάς, είπε ο Μπεν Γκβιρ.

Ένα άλλο σκληροπυρηνικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος έχει επίσης απειλήσει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το Ισραήλ αποδεχθεί το προτεινόμενο σχέδιο, διεμήνυσε ότι το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς.

«Η επικίνδυνη πρόταση για την οποία μίλησε ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Μπάιντεν», υπογράμμισε ο Σμότριτς, «δεν δεσμεύει την κυβέρνηση και το κράτος του Ισραήλ».

«Εάν, Θεός φυλάξοι, η κυβέρνηση αποφασίσει να αποδεχθεί αυτήν την πρόταση για παράδοση, εμείς δεν θα είμαστε μέρος της», είπε σε υποστηρικτές του και προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι θα τον βρει απέναντί του εάν επιλέξει «την παράδοση και την ήττα» σε αυτόν τον πόλεμο.

Νετανιάχου: «Ναι» σε κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα τους ομήρους - «Όχι» στον τερματισμό του πολέμου

Θετικός σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα τους ομήρους, χωρίς ωστόσο να σταματήσει ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, φαίνεται πως είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Ειδικότερα, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «δεν ήταν ακριβής στα λόγια του», ενώ όπως μεταδίδει το Τimes of Israel, o Iσραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν «κενά» μεταξύ της πρότασης του Ισραήλ και των όρων που παρουσίασε ο Μπάιντεν.

«Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής»

«Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. «Ο πόλεμος θα σταματήσει για να φέρει πίσω τους ομήρους και μετά θα κάνουμε συζητήσεις. Υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρουσίασε στο κοινό», τόνισε.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε «μερικώς» τον Τζο Μπάιντεν για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή, αναφέροντας ότι πρόκειται για πρόταση του Ισραήλ που «δεν ήταν ακριβής».

Σύμφωνα με το Channel 12, ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το Ισραήλ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο για έξι εβδομάδες, αλλά δεν μπορεί να τον τερματίσει οριστικά. «Το Ιράν και όλοι οι εχθροί μας παρακολουθούν για να δουν αν θα συνθηκολογήσουμε», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι υπάρχουν «ψευδείς ειδήσεις» και fake ρεπορτάζ για τη θέση του σε μια συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ