ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τέσσερις νεκροί από τη «βροχή του αιώνα» - Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημιές

Ξεχείλισε ο ποταμός Νέκαρ στη Χαϊδελβέργη

(AP Photo/Michael Probst)

Η σφοδρή νεροποντή που πλήττει τη νότια Γερμανία συνεχίζεται, με τις αρχές να κάνουν λόγο για την «βροχή του αιώνα». Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες ανήλθε σε τέσσερις τη Δευτέρα 03/06, καθώς τρεις σοροί ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένα υπόγεια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η στάθμη του νερού μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω σε ορισμένες περιοχές.

 

Το πτώμα μιας 43χρονης γυναίκας, την οποία οι διασώστες αναζητούσαν από το πρωί της Κυριακής, βρέθηκε σε υπόγειο στη βαυαρική πόλη Σρόμπενχάουζεν, δήλωσε η αστυνομία στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Ένας πυροσβέστης βρέθηκε νεκρός στο κοντινό Πφαφενχόφεν την Κυριακή, αφού μια φουσκωτή λέμβος που χρησιμοποιούσαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανατράπηκε στην προσπάθεια απεγκλωβισμού μιας οικογένειας από πλημμυρισμένη κατοικία, μετά την υποχώρηση δύο φραγμάτων.

Αργότερα τη Δευτέρα, η αστυνομία είπε ότι τα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας βρέθηκαν σε ένα υπόγειο στο Σόρντορφ, κοντά στη Στουτγκάρδη, το οποίο είχε πλημμυρίσει.

Η σφοδρή βροχόπτωση οδήγησε σε εκτεταμένες πλημμύρες στις νότιες πολιτείες της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης το Σαββατοκύριακο. Οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Το πρωί της Κυριακής 02/06, κατολισθήσεις προκάλεσαν τον εκτροχιασμό υπερταχείας ICE κοντά στην Στουτγκάρδη.

Ειδικά συνεργεία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) εργάζονταν εντατικά για την επαναφορά της αμαξοστοιχίας ICE 510 που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόναχο - Κολωνία και εκτροχιάστηκε στην περιοχή Σβάμπις-Γκμουντ, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Στουτγκάρδης, στην Βάδη-Βυρτεμβέργη. Η περιοχή επλήγη τις προηγούμενες ημέρες από έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρή κατολίσθηση στις σιδηροδρομικές γραμμές, την ώρα ακριβώς που περνούσε το τρένο. Τα δύο πρώτα βαγόνια εκτροχιάστηκαν, αλλά δεν ανατράπηκαν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Οι 185 επιβάτες μεταφέρθηκαν αρχικά σε κοντινό νηπιαγωγείο και αργότερα με λεωφορεία στο Πλουντερχάουζεν. Η γραμμή παραμένει και σήμερα εκτός λειτουργίας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε την Δευτέρα το Ράιχερτσχόφεν, βόρεια του Μονάχου, όπου επιθεώρησε μια όχθη ποταμού με σάκους άμμου και συνάντησε περιφερειακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Σύμφωνα με τον Ζέντερ, ο οποίος επισκέφτηκε χθες τις πληγείσες περιοχές μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνολικά, στις πλημμυρισμένες περιοχές της Βαυαρίας επιχειρούν περισσότερα από 40.000 άτομα. Ο κ. Ζέντερ τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της κρατιδιακής κυβέρνησης είναι η οργάνωση της αντικατάστασης των διασωστών, οι οποίοι παραμένουν πολλές ώρες σε υπηρεσία. «Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο λάθος, λόγω κόπωσης και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε. Στην περιοχή επιχειρούν τις τελευταίες ώρες και δυνάμεις του στρατού. Ο Μάρκους Ζέντερ ζήτησε άμεση βοήθεια και από το ομοσπονδιακό κράτος, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους τις προειδοποιήσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Στην περιφέρεια Πφαφενχόφεν βρίσκονται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» συνολικά 85.000 άνθρωποι, με την τοπική τεχνική υπηρεσία να προειδοποιεί για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης των δικτύων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και κινητής τηλεφωνίας.

Η κακοκαιρία προβλέπεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών για Πλημμύρες, η στάθμη των υδάτων στην περιοχή του Πασάου, στην Κάτω Βαυαρία, όπου συναντώνται ο Δούναβης, ο Ιν και ο Ιλτς αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη. Πολλοί δρόμοι και πλατείες της πόλης έχουν ήδη καλυφθεί από το νερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης