ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος

Ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η έκκληση αυτή έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα αφού η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ειδικοί, ανάμεσά τους η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσαν ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτος θα αποτελέσει σημαντική αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η αναγνώριση αυτή «αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Μέση Ανατολή - ξεκινώντας από την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καμία περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα», τόνισαν οι ειδικοί.

«Η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μοναδικός δρόμος, στον οποίο συμφωνεί η διεθνής κοινότητα, προς την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ και μια έξοδος από τον κύκλο βίας και έχθρας που διαρκεί πολλές γενιές», πρόσθεσαν.

Στόχος της απόφασης της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ήταν, όπως εξήγησαν, να επιταχυνθούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Οι τρεις χώρες επεσήμαναν ότι ελπίζουν η απόφασή τους να ωθήσει και άλλες χώρες της ΕΕ να πράξουν το ίδιο. Το κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε πρόταση να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Το Ισραήλ έχει καταδικάσει τις απόπειρες αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, καταγγέλλοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, αφορμή για τον πόλεμο στη Γάζα.

Πάνω από το ήμισυ των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί

Περίπου το 55% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους κατοικίες, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), βασιζόμενος σε δορυφορικές εικόνες.

«Συνολικά 137.297 δομές, δηλαδή περίπου το 55% των δομών στη Γάζα, έχουν πληγεί», εξήγησε το δορυφορικό κέντρο του ΟΗΕ UNOSAT στο δίκτυο X.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες που συγκεντρώθηκαν στις 3 Μαΐου και συγκρίθηκαν με άλλες εικόνες που ελήφθησαν από τον Μάιο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της 15ης του περασμένου Οκτωβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

«Με βάση την ανάλυσή μας, ταυτοποιήσαμε 36.591 κατεστραμμένες δομές, 16.513 δομές με σοβαρές ζημιές, 47.368 με μέτριες ζημιές και 36.825 με πιθανές ζημιές», εξήγησε το UNOSAT.

Σχεδόν το σύνολο των κτιρίων αυτών είναι κατοικίες, (135.142), σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου.

Με βάση την ανάλυση του UNOSAT, η περιφέρεια Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κεντρική Λωρίδα της Γάζας) και αυτή της πόλης της Γάζας είναι αυτές που έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση ζημιών σε σχέση με την ανάλυση της 1ης Απριλίου.

Από εκείνη την ημερομηνία, 2.613 νέα κτίρια υπέστησαν ζημιές στην περιφέρεια Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και 2.368 σε αυτή της πόλης της Γάζας (βόρεια).

Η Νουσεϊράτ, στην περιφέρεια Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό δομών που υπέστησαν πρόσφατα ζημιές (1.216), μετά την τελευταία ανάλυση, στις αρχές Απριλίου.

Ανάλυση ερευνητών στις ΗΠΑ κατέληξε σε αντίστοιχα μεγέθη. Σύμφωνα με τις δορυφορικές αναλύσεις των Κόρεϊ Σερ και Τζέιμον Βαν Ντε Χεκ, στις 21 Απριλίου, το 56,9% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε υποστεί ζημιές ή είχε καταστραφεί, δηλαδή 160.000 συνολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ