ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Ναι» σε κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα τους ομήρους - «Όχι» στον τερματισμό του πολέμου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου 

Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Θετικός σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα τους ομήρους, χωρίς ωστόσο να σταματήσει ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, φαίνεται πως είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Ειδικότερα, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «δεν ήταν ακριβής στα λόγια του», ενώ όπως μεταδίδει το Τimes of Israel, o Iσραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν «κενά» μεταξύ της πρότασης του Ισραήλ και των όρων που παρουσίασε ο Μπάιντεν.

«Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής»

«Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. «Ο πόλεμος θα σταματήσει για να φέρει πίσω τους ομήρους και μετά θα κάνουμε συζητήσεις. Υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρουσίασε στο κοινό», τόνισε.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε «μερικώς» τον Τζο Μπάιντεν για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή, αναφέροντας ότι πρόκειται για πρόταση του Ισραήλ που «δεν ήταν ακριβής».

Σύμφωνα με το Channel 12, ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το Ισραήλ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο για έξι εβδομάδες, αλλά δεν μπορεί να τον τερματίσει οριστικά. «Το Ιράν και όλοι οι εχθροί μας παρακολουθούν για να δουν αν θα συνθηκολογήσουμε», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι υπάρχουν «ψευδείς ειδήσεις» και fake ρεπορτάζ για τη θέση του σε μια συμφωνία.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Χαμάς να δεχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Οι αμερικανικές πιέσεις προς το Τελ Αβίβ να αποδεθχεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ασφυκτικές. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, άσκησε ξανά πίεση την Κυριακή (2/6) στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

«Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», τόνισε στην ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έπειτα από συνδιάλεξη του κ. Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, τον κεντρώο πολιτικό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ», σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Μίλερ.

Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ζητά ομάδα ειδικών του ΟΗΕ

Σε μία άλλη εξέλιξη ομάδα ειδικών του ΟΗΕ ζήτησε τη Δευτέρα (3/6) από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η έκκληση αυτή έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα αφού η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ειδικοί, ανάμεσά τους η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσαν ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτος θα αποτελέσει σημαντική αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η αναγνώριση αυτή «αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Μέση Ανατολή - ξεκινώντας από την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καμία περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα», τόνισαν οι ειδικοί.

«Η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μοναδικός δρόμος, στον οποίο συμφωνεί η διεθνής κοινότητα, προς την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ και μια έξοδος από τον κύκλο βίας και έχθρας που διαρκεί πολλές γενιές», πρόσθεσαν.

Στόχος της απόφασης της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ήταν, όπως εξήγησαν, να επιταχυνθούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Οι τρεις χώρες επεσήμαναν ότι ελπίζουν η απόφασή τους να ωθήσει και άλλες χώρες της ΕΕ να πράξουν το ίδιο. Το κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε πρόταση να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Το Ισραήλ έχει καταδικάσει τις απόπειρες αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, καταγγέλλοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, αφορμή για τον πόλεμο στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης