ΚΟΣΜΟΣ

Αντάρτες Χούθι: Ισχυρίζονται ότι χτύπησαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

O διάδρομος προσγείωσης του αεροπλανοφόρου  Αιζενχάουερ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP Photo/Petr David Josek

Tο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ ισχυρίζονται ότι χτύπησαν στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. 

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι έβαλαν με πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους ως απάντηση στον αμερικανοβρετανικό βομβαρδισμό της Σαναά και της Χοντέιντα.

Μάλιστα αναφέρουν ότι οι πύραυλοι βρήκαν το στόχο τους.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από αμερικανικής πλευράς.

Την επιχείρηση επιβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), διευκρινίζοντας πως αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίαςέπληξαν «13 στόχους» σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι και προσθέτοντας επίσης πως νωρίτερα χθες καταστράφηκαν οκτώ τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των σιιτών ανταρτών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε από την πλευρά του πως οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο «της νόμιμης άμυνας απέναντι στη μόνιμη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι Χούθι», λέγοντας πως οι Χούθι έχουν εξαπολύσει 197 επιθέσεις από τον Νοέμβριο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η κοινή επιχείρηση είχε στόχο τρεις τοποθεσίες στην πόλη λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, στις οποίες, όπως σημείωσε, στεγάζονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και όπλα επιφανείας αέρος.

«Όπως πάντα, υπήρξε η μέγιστη φροντίδα στον προγραμματισμό των πληγμάτων για να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους αμάχους ή για μη στρατιωτικές υποδομές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η διεξαγωγή των πληγμάτων στο σκοτάδι θα πρέπει επίσης να μετρίασε περαιτέρω οποιουσδήποτε τέτοιους κινδύνους», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης