ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Casus belli με ΝΑΤΟ και Δύση η χρήση αμερικανικών και γερμανικών όπλων στην Ουκρανία

Γερμανικοί Patriot (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Απειλεί ανοικτά η Ρωσία με πόλεμο τη Δύση μετά το πράσινο φως που έδωσαν Γερμανία και ΗΠΑ για τη χρήση των όπλων τους από την Ουκρανία εναντίον ρωσικών στόχων. 

Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του πρώην προέδρου της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και νυν αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ο οποίος είπε ότι ενέργειες της Δύσης μπορεί να θεωρηθούν casus belli.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπλόφαρε όταν μίλησε για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο και ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κλιμάκωσή της στο τελευταίο στάδιο».

«Η Ρωσία θεωρεί ότι όλα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία ελέγχονται ήδη άμεσα από στρατιώτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι στρατιωτική βοήθεια, είναι συμμετοχή σε έναν πόλεμο εναντίον μας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Και τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν ένα casus belli (μια πράξη που προκαλεί πόλεμο)».

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει γίνει ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά γεράκια του Κρεμλίνου, έκανε το σχόλιο μετά την αποκάλυψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε σιωπηλά το Κίεβο να εκτοξεύσει όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν μια επίθεση εναντίον της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.

Το Κρεμλίνο με τη σειρά του ανέφερε ότι είχε γνώση των προσπαθειών της Ουκρανίας να πλήξουν στόχους σε ρωσικές περιοχές με όπλα που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ.

Η αντίδραση της Μόσχα ήρθε ενώ η Γερμανία έγινε η δεύτερη χώρα που επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιβεβαίωση ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ την Παρασκευή (31/5).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο πρόεδρος πρόσφατα ζήτησε από το επιτελείο του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για αμυντικούς σκοπούς στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που τη χτυπούν ή ετοιμάζονται να τη χτυπήσουν».

Η «χαλάρωση» των περιορισμών σηματοδοτεί μια ρήξη από τη μακροχρόνια αμερικανική πολιτική σε σχέση με την παροχή πολεμικού υλικού.

Η αντίδραση του Κιέβου

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση και του Βερολίνου το Κίεβο είχε σπεύσει να τονίσει ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται οι Αμερικανοί για να χτυπήσει τη Ρωσία θα δώσει «σημαντική ώθηση» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ουκρανού προέδρου, Σεργκίι Νικοφόροφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έλαβε «θετικά μηνύματα από τη διπλωματική οδό σχετικά με την περιορισμένη χρήση όπλων που προμηθεύονται οι ΗΠΑ» στην περιοχή που συνορεύει με το Χάρκοβο. «Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής διέλευσης των συνόρων», πρόσθεσε.

Στη Στοκχόλμη ο Ζελένσκι

Οι εξελίξεις βρήκαν τον Ουκρανό πρόεδρο στη Σουηδία όπου υπέγραψε τρεις διμερείς συμφωνίες ασφαλείας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη Στοκχόλμη δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Συμμαχία.

«Η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να είναι παραγωγική και η Ουκρανία θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να γίνει αναφορά στο θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας (να ενταχθεί) στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι είναι ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δυτικά όπλα για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Ο Ζελένσκι θα έχει συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας καθώς και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας -όλες χώρες του ΝΑΤΟ και ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη με ποιον τρόπο οι σκανδιναβικές χώρες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους πυρομαχικών και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ουκρανικής παραγωγής όπλων, όπως ανέφερε το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης