ΚΟΣΜΟΣ

Αρκτική: Η σημασία της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Ο ρόλος της Ρωσίας

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Αρκτική (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλάζει τις ισορροπίες στη Αρκτική καθώς επτά από τα οκτώ μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την απειλή της Ρωσίας στον Άπω Βορρά, η οποία είχε σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Ρωσία είχε το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Αρκτική για δεκαετίες, αλλά το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι η πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα μπορούσε να βοηθήσει τη στρατιωτική συμμαχία να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, όπως αναφέρει το Euronews, η Μόσχα διαθέτει «σημαντικές» αμυντικές ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς που «σίγουρα προκαλούν» το ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Οκτώ από τα 11 υποβρύχια που διαθέτει η Ρωσία, τα οποία είναι ικανά να εκτοξεύουν πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, εδρεύουν στην αρκτική χερσόνησο Κόλα, σύμφωνα με έκθεση του Reuters και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS).

Η Ρωσία βρίσκεται μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες της Αρκτικής όσον αφορά τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, δήλωσε στο Euronews ο ερευνητικός συνεργάτης του Αρκτικού Ινστιτούτου, Νίμα Κοράμι. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ κλείνει αυτό το χάσμα, πρόσθεσε.

Ως σημαντικοί παίκτες στον Αρκτικό Κύκλο, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν αναπτύξει τις στρατιωτικές και αμυντικές τους ικανότητες έναντι των απειλών της γειτονικής Ρωσίας. Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ - τον Μάρτιο του 2024 για τη Στοκχόλμη και τον Απρίλιο του 2023 για το Ελσίνκι - σημαίνει ότι επτά από τα οκτώ μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου, του κορυφαίου διακυβερνητικού φόρουμ που προωθεί τη συνεργασία στην Αρκτική, είναι μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη καταρτίσει σχέδιο για να συμπεριλάβει τα δύο νεότερα μέλη του στη στρατηγική του για την Αρκτική, αλλά «η Ρωσία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω της ένταξης των επτά αρκτικών κρατών στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κοράμι.

«Αυτή η ιδιότητα μέλους τους επιτρέπει να αναπτύξουν κοινές αντιλήψεις για τις απειλές στην Αρκτική, γεγονός που με τη σειρά του διευκολύνει τον καλύτερο και ταχύτερο συντονισμό», πρόσθεσε. «Το ΝΑΤΟ μπορεί να ενισχύσει τη στάση του και να αναπτύξει ταχύτερα τους πόρους του, αποτελώντας έτσι μια σημαντική παρουσία ασφάλειας στην Αρκτική».

Σουηδία, Φινλανδία: δύο πλεονεκτήματα για το ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν αναπτύξει «σημαντικές ικανότητες στην Αρκτική», δήλωσε στο Euronews η Σοφί Αρτς υπεύθυνη προγράμματος του German Marshall Fund για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Στοκχόλμη έχει αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό και σκέφτεται πώς να κλιμακώσει τον αριθμό του προσωπικού της λόγω της απειλής της Ρωσίας στην περιοχή, πρόσθεσε. Πριν ακόμη ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες είχαν συνεργαστεί με συμμάχους όπως η Νορβηγία για την ανάπτυξή τους στην Αρκτική, πρόσθεσε.

Το 2022, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην Αρκτική. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις κοινές επιχειρησιακές διαδικασίες και να επιτρέψουν περαιτέρω τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεών τους.

Η περιοχή της Αρκτικής που ελέγχει η Σουηδία υπήρξε κλειδί για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Η κρατική μεταλλευτική εταιρεία LKAB είναι υπεύθυνη για το περίπου 80% του σιδηρομεταλλεύματος που παράγεται στην Ευρώπη. Η Σουηδία διαθέτει επίσης το μοναδικό συγκρότημα εκτόξευσης δορυφόρων σε τροχιά στην Ε.Ε., το Esrange, το οποίο φέρνει το ευρωπαϊκό μπλοκ πιο κοντά στον ανταγωνισμό στον διαστημικό αγώνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας. Η Σουηδία δημιουργεί έναν σημαντικό κόμβο κέντρων δεδομένων στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το Facebook διαθέτει κέντρο δεδομένων στη Λουλέα από το 2017.

Ωστόσο, μία από τις κύριες προκλήσεις του ΝΑΤΟ που προχωράει μπροστά είναι η έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης στην Αρκτική, η οποία αφήνει τη συμμαχία εκτεθειμένη σε πιθανές απειλές, δήλωσε η Αρτς. Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι «πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να ενσωματώσει τις δυνάμεις του και τα αμυντικά του σχέδια σε διαφορετικά θέατρα και τομείς, ώστε να διασφαλίσει ότι δημιουργεί μια προσέγγιση ασφάλειας 360», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ΝΑΤΟ «επαγρυπνεί» έναντι των ρωσικών και κινεζικών απειλών στην Αρκτική

Τον Οκτώβριο του 2023, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, προειδοποίησε για την επικείμενη απειλή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή της Αρκτικής και κάλεσε τη συμμαχία να παραμείνει «σε εγρήγορση» για απρόσμενες κινήσεις των αντιπάλων.

«Ο αυξημένος ανταγωνισμός και η στρατιωτικοποίηση στην περιοχή της Αρκτικής, ιδίως από τη Ρωσία και την Κίνα, είναι ανησυχητικός. Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική δημιουργεί νέες θαλάσσιες διαδρομές που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση μεγάλων πλοίων και θα συντομεύσουν τους χρόνους ναυσιπλοΐας. Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς και να αγνοούμε τις δυνητικά κακόβουλες προθέσεις ορισμένων παραγόντων στην περιοχή», δήλωσε ο ναύαρχος Μπάουερ κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης του Αρκτικού Κύκλου.

Εκτός από τις απειλές της Ρωσίας, η Κίνα επιδιώκει να έχει επιρροή στην περιοχή. Το Πεκίνο αυτοαποκαλείται κράτος της εγγύς Αρκτικής και έχει έρθει σε επαφή με τη Μόσχα για να επεκτείνει την πρόσβασή του. Οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν πέρυσι μια εταιρική σχέση για την προώθηση της ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, η οποία είναι ένας από τους κύριους θαλάσσιους δρόμους στην Αρκτική.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης δρομολογήσει κοινά έργα παραγωγής φυσικού αερίου στην Αρκτική, δίνοντας στη γιγαντιαία αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Πεκίνου μια νέα πηγή φυσικού αερίου. Το 2022, πολεμικά πλοία των δύο χωρών πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στη Θάλασσα Βερίγγειος, η οποία χωρίζει την Αλάσκα από τη Ρωσία.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η Νορβηγία αύξησε το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού της.

Για την Λιζελότε Οντγκάαρντ, ανώτερη συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Hudson, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει περισσότερο τη Βαλτική Θάλασσα παρά την Αρκτική. Λόγω γεωγραφικών παραγόντων, άλλες χώρες όπως η Νορβηγία και η Δανία έχουν «νόμιμες αρμοδιότητες περιπολίας» σε περιοχές όπου οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επεκτείνουν την επιρροή τους.

«Οι ρωσικοί πυρηνικοί πύραυλοι που σταθμεύουν στην Αρκτική, πιθανότατα θα εκτοξευθούν μέσω του εναέριου χώρου της Γροιλανδίας, επειδή υπάρχει τόσο μικρή επιτήρηση αυτού του εναέριου χώρου. Αυτό σημαίνει ότι η Δανία θα πρέπει να έχει περισσότερες δυνατότητες επιτήρησης», δήλωσε στο Euronews.

Σύμφωνα με τηνΟντγκάαρντ, καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν διαθέτει πλοία με αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές ικανότητες για αυτές τις συνθήκες. Τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας, τα οποία είναι σε θέση να εξαπολύσουν επίθεση που θα φτάσει μέχρι τη Βόρεια Αμερική, μπορούν να ταξιδέψουν από τη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι τη Γροιλανδία χωρίς να εντοπιστούν. «Αυτό αφήνει μεγάλα κενά στην αμυντική στάση του ΝΑΤΟ», καταλήγει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης