ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσίευμα CBS για μεταφορά μεταναστών από Λατινική Αμερική σε Ελλάδα και Ιταλία - Διαψεύδει η Αθήνα

Δημοσίευμα CBS για μεταφορά μεταναστών από Λατινική Αμερική σε Ελλάδα και Ιταλία - Διαψεύδει η Αθήνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

(AP Photo/Evan Vucci

Διαψεύδει απόλυτα η ελληνική κυβέρνηση το δημοσίευμα του CBS περί συζητήσεων με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για μεταφορά μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως έμεινε έκπληκτος από το δημοσίευμα, το διαψεύδει απόλυτα και πως είναι ανακριβές σε όλα τα επίπεδα.

Το CBS στο δημοσίευμά του έκανε λόγο για σχέδιο για την μεταφορά και εγκατάσταση στην Ελλλάδα και την Ιταλία μεταναστών από τη Λατινική Αμερική το οποίο εκπονεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Την αποκάλυψη στο αμερικανικό μέσο έκαναν δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από την Ελλάδα και την Ιταλία των μεταναστών που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τον έλεγχο των μεταναστών που ελπίζουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, δήλωσαν ίδιες οι πηγές. Οι δηλώσεις έγιναν υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διεεργασίες και φυσικά δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που σπεύδουν στα γραφεία. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους ο καθένας.

Τα γραφεία αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση συνδύασε τα προγράμματα αυτά με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στις ΗΠΑ εάν δεν έχουν ζητήσει προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο - μια τάση που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποδίδουν στις πολιτικές τους και στις προσπάθειες των Μεξικανών αξιωματούχων να σταματήσουν τους μετανάστες από το να ταξιδέψουν βόρεια. Για να αμβλύνει μια πιθανή έξαρση της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική πράξη ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτοξεύονται, όπως δήλωσαν στο CBS News πηγές που έχουν γνώση τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Οι επαφές με ξένες κυβερνήσεις

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα τις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία, και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τα σχέδια για την εκτροπή ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειρίζονται τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Όπως ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, έτσι και η Ιταλία και η Ελλάδα αγωνίζονται με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που φεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία. Οι μεταναστευτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανατρέψει την πολιτική τους και έχουν υπογραμμίσει τη συχνά θανατηφόρα φύση των ταξιδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης για τους μετανάστες που ελπίζουν να εγκατασταθούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Και οι δύο χώρες έχουν γηράσκοντες πληθυσμούς και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας τους κίνητρο για την επανεγκατάσταση ξένων εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ