ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Αλί Λαριτζανί έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας – Πότε θα γίνουν εκλογές

Ιράν: Ο Αλί Λαριτζανί έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας – Πότε θα γίνουν εκλογές

Ο Ali Larijani που θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές

(AP Photo)

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Ιράν κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Σούρα, Αλί Λαριτζανί, δώδεκα μέρες μετά τον θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα του Εμπραχίμ Ραισί. 

Το παραπάνω ανακοίνωσε το επίσημο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων – IRNA, για τον πρώην εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ertnews, το Συμβούλιο των Κηδεμόνων (Σούρα) είναι εξουσιοδοτημένο να ερμηνεύει το Σύνταγμα και να αποφαίνεται για τη συμβατότητα των νόμων με το Ισλαμικό Δίκαιο.

Χτες Πέμπτη 30 Μαΐου ξεκίνησε η διαδικασία εγγραφής υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, η οποία θα συνεχιστεί έως τις 6 Ιουνίου 2024

Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί για χρονικό διάστημα 5 ημερών και μετά θα καθοριστούν τα προσόντα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν στη χώρα οι 14ες προεδρικές εκλογές.

Επί του παρόντος, ο Mohammad Mokhber αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Ιράν μετά τον θάνατο του Ιρανού Προέδρου Ebrahim Raisi την Κυριακή 19 Μαΐου και των συνοδών του στο δυστύχημα του ελικοπτέρου που μετέφεραν στη συντριβή, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, στην περιοχή Varzagan του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, μετά την επιστροφή του από την τελετή εγκαινίων του φράγματος «Qayz Qalasi» στον ποταμό Ars στα κοινά σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ