ΚΟΣΜΟΣ

Νέα άρνηση του Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Νέα άρνηση του Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Βασική προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός, να πάψουν οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και στη Ράφα 

AP Photo/Ramez Habboub

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο κόσμος τις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς έπειτα από αρκετό καιρό, την Πέμπτη (30/5) φάνηκε... έστω και για λίγο μια αχτίδα αισιοδοξίας. Και αυτό γιατί το απόγευμα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για «πλήρη» συμφωνία, εφόσον το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα. Ωστόσο, το βράδυ και ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί το Πολεμικό Συμβούλιο, το Ισραήλ απάντησε πως δεν αποδέχεται την πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης, βυθίζοντας σε θλίψη τις οικογένειες των ομήρων.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Channel 12, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, ανέφερε σε συγγενείς των ομήρων ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο με αντάλλαγμα η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, ο Χανέγκμπι φέρεται να είχε αφήσει ελπίδες συμφωνίας στις οικογένειες σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «πρώτη φάση» επιστροφής των ανθρώπων τους.

Ωστόσο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, άλλαξε στάση αναφέροντας: «Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, η ανθρωπιστική φάση, θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσα σε λίγους μήνες. Δεν θα χρειαστούν πολλοί μήνες και σίγουρα όχι χρόνια».

Αλλά, φέρεται να πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει ολόκληρη τη συμφωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα πάρει απόφαση για τη διακοπή του πολέμου για την επιστροφή όλων των ομήρων. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξει άλλη 7η Οκτωβρίου του 2027.

Εάν οι όμηροι δεν επιστρέψουν εντός εβδομάδων ή μερικών μηνών, δεν έχουμε εναλλακτικό σχέδιο», φέρεται να αναγνώρισε ο Χανγκέμπι: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε στη Γάζα και στο βορρά και μόνο τότε θα επανεκτιμήσουμε».

Μάλιστα, όταν συγγενείς των ομήρων τον διέκοψε λέγοντας: «Τότε, χαθήκαμε», εκείνος απάντησε: «Σωστά».

Η πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Συγκεκριμένα, οι μαχητές της ισλαμικής Τζιχάντ ενημέρωσαν τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός σημειώνοντας ότι είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων - φυλακισμένων.

Με μια βασική προϋπόθεση όμως: «Το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Χαμάς: «Ενημερώσαμε τους μεσολαβητές σήμερα για τη σαφή θέση μας ότι εάν η το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον του λαού μας στη Γάζα, είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία που περιλαμβάνει μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής», δήλωσε η ομάδα, που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

«Εμείς δείξαμε ευελιξία και θετικότητα»

Η Χαμάς έχει από καιρό υποστηρίξει ότι ο τερματισμός του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση σχετικά με την ανταλλαγή Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στις ισραηλινές φυλακές.

«Δείξαμε ευελιξία και θετικότητα με τις προσπάθειες των μεσολαβητών στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στην ανακοίνωση της έγκρισης της πρότασης των διαμεσολαβητών στις 6 Μαΐου», συνεχίζει η δήλωση, αναφερόμενη στο πότε, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υπέβαλαν οι μεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτος.

Τότε, ο Νετανιάχου απέρριψε αμέσως την πρόταση τη Χαμάς και μία ημέρα μετά, στις 7 Μαΐου ξεκίνησε τη νέα επίθεσή του στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα. «Το Ισραήλ απάντησε στη θετική μας θέση εισβάλλοντας στη Ράφα και καταλαμβάνοντας το πέρασμα. Αυτά οδήγησαν στη διακοπή των προσπαθειών των μεσολαβητών», υποστήριξε η Χαμάς στη δήλωσή της.

Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε άνοιγμα της Ράφα

Την ίδια ώρα, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά από τότε που ο Ισραηλινός Στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της πλευράς του περάσματος στη Γάζα στις 7 Μαΐου, ανέφερε την Πέμπτη (30/5) ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan. Η συμφωνία επετεύχθη ως αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ και στις δύο πλευρές».

Τις προηγούμενες ημέρες, η Αίγυπτος είχε ανακοινώσει ότι δεν θα άνοιγε ξανά το πέρασμα, μέχρι να επανέλθει υπό τον παλαιστινιακό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί να θεωρηθεί συνένοχος με τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στο νοτιότερο Πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ συμφώνησε να απομακρύνει τα στρατεύματά του από το πέρασμα για να επιτρέψει την επαναλειτουργία του και αντ' αυτού προσπάθησε να βρει έναν διεθνή φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη γι' αυτό.

Το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε να επιτρέψει προσωρινά τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης από Παλαιστίνιους στη Γάζα που έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν δεσμούς με τη Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επιβεβαιώνει ότι το θέμα της διέλευσης της Ράφα συζητήθηκε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Κρίση στην κυβέρνηση από Μπένι Γκαντζ

Ωστόσο, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ δείχνει να βρίσκεται υπό κρίση, καθώς ρήγμα φαίνεται πως έχει επέλθει, έπειτα την κατάθεση νομοσχεδίου από κόμμα του Μπένι Γκαντζ για διάλυση της Κνεσέτ και διενέργεια εκλογών, μια έκκληση που απέρριψε το κόμμα «Λικούντ» του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στο μήνα, ο Γκαντζ είχε στείλει «τελεσίγραφο» στον πρωθυπουργό, απαιτώντας να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι τις 8 Ιουνίου και απείλησε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν παρουσιαστεί ανάλογο σχέδιο.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας «υπέβαλε πρόταση νόμου για τη διάλυση της 25ης Κνεσέτ (…) Αυτό είναι η συνέχεια του αιτήματος του ηγέτη του κόμματος Μπένι Γκαντζ να προχωρήσουμε σε μια ευρεία συμφωνία ενόψει της διεξαγωγής εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, έναν χρόνο μετά τη σφαγή», αναφέρει η ανακοίνωση. Πάντως, το κόμμα «Εθνικής Ενότητας» του Γκαντζ από μόνο του δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Νετανιάχου είχε απαντήσει στην κίνηση του Γκαντζ λέγοντας ότι «το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα, ενώ αντίθεση η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια».

Τριακόσιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση της Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 300 Παλαιστίνους ενόπλους κατά την διάρκεια της επιχείρησης που άρχισε στις 6 Μάιου στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, δήλωσε σήμερα Πέμπτη (30/5) ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής τα ξημερώματα στην Ράφα, ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται σε πολλές άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του στην Ράφα μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδελφείας , της ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ