ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Θα συνεχίσουμε πεισματικά τις έρευνες στη «Γαλάζια Πατρίδα» λέει ο υπουργός Ενέργειας

Οι Τούρκοι έχουν ήδη προχωρήσει σε οκτώ γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Σε εκ νέου εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Και ενώ οι δύο ηγέτες είχαν σταθεί στην «θετική ατζέντα» του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά τις διαφωνίες τους (σ.σ. κυρίως στο θέμα της Χαμάς), σήμερα ήρθε η σειρά του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, να δηλώσει πως η χώρα του όχι μόνο θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, αλλά και ότι αυτές θα γίνουν «με πεισματικό τρόπο» για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως ''Γαλάζια Πατρίδα''», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας μιλώντας στο TRT Haber.

Συνολικά οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε οκτώ γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με τα τουρκικά γεωτρύπανα και μπορεί μέχρι τώρα να μην είχαν σημαντικά ευρήματα, σύμφωνα με τον υπουργό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι παραιτούνται από την Ανατολική Μεσόγειο:

«Το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας»

«Υπάρχουν ανακαλύψεις, κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Η Μεσόγειος είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας να πάμε σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν με τα πλοία μας», ανέφερε ενδεικτικά ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν γίνει «...οκτώ γεωτρήσεις βαθιάς θάλασσας στη Μεσόγειο. Όμως, οι τοποθεσίες που κάναμε γεωτρήσεις στις περιοχές αδειών που παραχωρήθηκαν από την ''ΤΔΒΚ'' στην Turkish Petroleum - έχουμε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στα νότια του νησιού της Κύπρου, το έχουμε κάνει στα δυτικά και στα βόρεια - σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας, δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει μια ανακάλυψη που να εκφράζει ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος σε οκτώ έρευνες».

Σημείωσε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε παραιτηθεί από την Ανατολική Μεσόγειο: «Αντιθέτως, θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως ''Γαλάζια Πατρίδα''. Η τρέχουσα προτεραιότητά μας σχετίζεται με την ανακάλυψη που έχουμε κάνει και την επιστροφή αυτής της ανακάλυψης στην παραγωγή το συντομότερο δυνατό.

Επικεντρωνόμαστε στη Μαύρη Θάλασσα και το Sakarya. Ποτέ δεν αγνοήσαμε τη Μεσόγειο. Ένας πυλώνας της στρατηγικής μας στις έρευνες και την παραγωγή είναι σίγουρα οι έρευνες στα δικά μας πεδία, στις θάλασσές μας και στην ξηρά. Ένας άλλος πυλώνας είναι οι έρευνες στο εξωτερικό, ιδίως στη Λιβύη. Κάναμε μια συμφωνία με τη Σομαλία. Έχουμε επίσης σχέδια ερευνών στις θάλασσες της Σομαλίας, off-shore.

Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μια σεισμική ερευνητική δραστηριότητα ίσως εντός του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να περάσουμε στη δραστηριότητα γεωτρήσεων τα επόμενα χρόνια. Έχουμε μια πολυδιάστατη στρατηγική ερευνών και παραγωγής», κατέληξε.

«Είμαστε πέμπτοι στην Ευρώπη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες»

Ενδεικτικό της σημασίας που έχουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, είναι και το σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet, στο οποίο αναφέρεται πως η Τουρκία έχει σκαρφαλώσει στην 11η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που επιβεβαίωσε ο Μπαϊρακτάρ, επικαλούμενος στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Η εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας έφτασε τα 58.462 μεγαβάτ (MW).

«Είμαστε 5οι στην Ευρώπη. Η Τουρκία ενεργεί με στόχο να ενσωματώσει όλους τους ανανεώσιμους πόρους της, όπως ηλιακούς, αιολικούς, υδραυλικούς και γεωθερμικούς πόρους στην οικονομία της, σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία 5.000 MW νέας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 3.500 MW ηλιακής ενέργειας και 1.500 MW αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι το 2035 είναι να αυξηθεί η ισχύς στα 90.000 μεγαβάτ», είπε ο υπουργός.

Το 2023, το 36,3% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας προερχόταν από άνθρακα και το 21,4% από φυσικό αέριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.

Η Κίνα κατατάσσεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με 1,45 εκατομμύρια MW, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 387.549 MW και τη Βραζιλία με 194.085, σύμφωνα με το IRENA.

Η Ινδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι άλλες χώρες στη λίστα των 10 κορυφαίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης