ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Χτύπησαν έξι πλοία σε τρεις θάλασσες - Απειλούν όσα πλοία πλησιάζουν το Ισραήλ

Χούθι: Χτύπησαν έξι πλοία σε τρεις θάλασσες - Απειλούν όσα πλοία πλησιάζουν το Ισραήλ

Τάνκερ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Indian Navy via AP, FIle

Έξι επιθέσεις σε πλοία, τα οποία έπλεαν σε τρεις διαφορετικές θάλασσες εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι τα τελευταία 24ωρα. 

Μεταξύ των πλοίων που δέχθηκαν επίθεση ήταν και ένα πλοίο μεταφοράς φορτίου Laax με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο υπέστη ζημιές.

Το Laax δέχθηκε επίθεση την Τρίτη (28/5). Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις σε βάρος των πλοίων Morea και Sealady στην Ερυθρά Θάλασσα, των Alba και Maersk Hartford στην Αραβική Θάλασσα και της Minvera Antonia στη Μεσόγειο, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Yahya Saree σε τηλεοπτική ομιλία του.

Το Laax, το οποίο μετέφερε φορτίο σιτηρών, χτυπήθηκε από πέντε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, αλλά το σκάφος ήταν ακόμα σε θέση να πλεύσει στον προορισμό του και το πλήρωμα ήταν ασφαλές, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη (29/5) η εταιρεία ασφαλείας του πλοίου, LSS-SAPU.

«Το σκάφος έχει υποστεί ζημιά, δεν παίρνει νερό, δεν γέρνει και δεν υπάρχουν τραυματίες» δήλωσε εκπρόσωπος του LSS-SAPU.

Ο εκπρόσωπος του LSS-SAPU, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκκένωση του πληρώματος από το πλοίο Rubymar που βυθίστηκε μετά το χτύπημα από πύραυλο Χούθι μέσα στο 2024, είπε ότι ο ιδιοκτήτης της Laax με έδρα την Ελλάδα δεν είχε καμία σχέση με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πλοίο ανέφερε για τελευταία φορά τη θέση του στις 28 Μαΐου με προορισμό το Μπαντάρ Ιμάμ Χομεϊνί στο Ιράν, έδειξαν ναυτιλιακά στοιχεία της LSEG.

«Υπόσχονται» πως θα επιτίθενται σε όποια πλοία πλέουν σε ισραηλινά λιμάνια

Οι Χούθι, που περιγράφουν τις επιθέσεις τους ως πράξεις αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, έχουν εξαπολύσει επανειλημμένες επιθέσεις με drone και πυραύλους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο, επεκτείνοντας αργότερα στον Ινδικό Ωκεανό.

Υποσχέθηκαν να επιτεθούν σε όποια πλοία έπλεαν προς ισραηλινά λιμάνια, ακόμη και στη Μεσόγειο, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ