ΚΟΣΜΟΣ

Ζευγάρι γιγάντιων panda θα φιλοξενηθεί για 10 χρόνια στην Ουάσινγκτον - Ο συμβολισμός

Το ζευγάρι των πάντα (panda) το οποίο θα φιλοξενήσει η Ουάσινγκτον 

Roshan Patel, Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute via AP)

Ένα νέο ζευγάρι γιγάντιων panda αναμένεται να υποδεχθεί μέχρι το τέλος του 2024 η Ουάσινγκτον από την Κίνα, σε μια κίνηση ισχυρού διπλωματικού συμβολισμού. 

Την είδηση αυτή έκαναν γνωστή σε ανακοίνωσή τους ο ζωολογικός κήπος Smithsonian's National Zoo, αλλά και η Τζιλ Μπάιντεν.

«Είναι επίσημο. Τα πάντα επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον» δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter).

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα παιδιά, είτε κοντά είτε μακρύτερα, θα μπορέσουν εκ νέου να επωφεληθούν από τις αξιολάτρευτες και χαρούμενες περιπέτειες των γιγαντιαίων πάντα».

Να σημειωθεί ότι, η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί λίγους μήνες αφού τρία πάντα (panda) έφυγαν από την αμερικανική πρωτεύουσα για να επιστρέψουν στην Κίνα. Τα πάντα αυτά βρισκόταν εκεί μέσω ενός συμβολαίου δανεισμού.

Ο ζωολογικός κήπος της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την Κίνα, διάρκειας 10 ετών, με στόχο την αναπαραγωγή του είδους, στο πλαίσιο του οποίου θα φιλοξενήσει δύο πάντα, ένα αρσενικό που ονομάζεται Μπάο Λι και ένα θηλυκό, την Κινγκ Μπάο, και τα δύο ηλικίας δύο ετών.

Μια «ιστορική» στιγμή, όπως τη χαρακτήρισε η Μπράντι Σμιθ, μια αξιωματούχος του ζωολογικού κήπου.

Εδώ και δεκαετίες, η Κίνα χρησιμοποιεί τη «διπλωματία του πάντα» στέλνοντας τις αρκούδες της σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκειμένου να σφραγίσει τις διπλωματικές σχέσεις της.

Το πρώτο ζευγάρι πάντα το προσέφερε το Πεκίνο στις ΗΠΑ το 1972, έπειτα από μια ιστορική επίσκεψη του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην κομμουνιστική Κίνα του Μάο Τσε-Τουνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2000 η Κίνα δάνεισε τους Μέι Σιανγκ και Τιαν Τιαν στον ζωολογικό κήπο και το πρώτο συμβόλαιο προέβλεπε την καταβολή στο Πεκίνο του ποσού των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών. Σε ένα δελτίου τύπου, το Smithsonian εξηγεί ότι το νυν συμβόλαιο προβλέπει την καταβολή από τον ζωολογικό κήπο 500.000 δολαρίων ανά χρόνο στον κινέζο εταίρο του, μια οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης