ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Φλέγεται το Νέο Δελχί με 52,3 βαθμούς - Λειψυδρία και «κόκκινος συναγερμός υγείας»

Mόνο για τα απαραίτητα και πολύ καλά τυλιγμένοι με προστατευτικά ρούχα και μαντήλια κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους του Νέου Δελχί όσοι αναγκάζονται να μετακινηθούν κάτω από τους 52,3  βαθμούς Κελσίου  AP Photo/Channi Anand

Με το θερμόμετρο να έχει ήδη σκαρφαλώσει στους 52,3 βαθμούς Κελσίου, οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, ξεπέρασαν ήδη το χθεσινο ρεκόρ των 49,9 βαθμών, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Αναμένεται σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου από αύριο, Πέμπτη, 30/5.

Αυτή η θερμοκρασία ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο προάστιο Μουνγκεσπούρ του Νέου Δελχί, από την μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας, που έκανε λόγο για «ισχυρά κύματα ζέστης».

Ηδη οι αρχές της πόλης των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων εξέδωσαν «κόκκινο συναγερμό υγείας» ενώ προειδοποίησαν τους κατοίκους για λειψυδρία.

Προειδοποίησαν δε για την «πολύ ισχυρή πιθανότητα θερμοπληξίας για όλες τις ηλικίες» και κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν «ιδιαίτερη επαγρύπνηση» για τα ευπαθή άτομα.

Το κύμα ζέστης στις κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της Ινδίας «αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά» από αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με τη ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Τον Μάιο του 2022, σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ των 49,2° Κελσίου.

Ερχονται πιο έντονα κύματα καύσωνα

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι συνηθισμένες στην Ινδία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει κύματα καύσωνα μεγαλύτερης διάρκειας, πιο συχνά και πιο έντονα.

«Όλοι θέλουν να μείνουν μέσα», δήλωσε ο Ρουπ Ραμ, 57 ετών, πωλητής σνακ, δηλώνοντας ότι δυσκολεύεται να πουλήσει τα αλμυρά του ντόνατ.

Ο Ραμ, που ζει με τη σύζυγο και τους δύο γιους τους σε ένα μικρό σπίτι, δηλώνει ότι ο μικρός ανεμιστήρας του δεν δίνει τη δυνατότητα να ψυχθεί πραγματικά ο χώρος και ότι περιμένει την άφιξη της περιόδου των βροχών τον Ιούλιο.

«Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Ρανί, 60 ετών, που κάθε πρωί μετακινείται για δύο ώρες με λεωφορείο για να πουλήσει στον πάγκο της μπιζού σε τουρίστες. «Κάνει σίγουρα πολύ περισσότερη ζέστη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», δήλωσε η ίδια, πίνοντας νερό από ένα μπουκάλι που είχε φέρει μαζί της.

Λειψυδρία

Οι αρχές στο Νέο Δελχί προειδοποίησαν για τον κίνδυνο λειψυδρίας. Σε ορισμένες περιοχές έχουν ήδη σημειωθεί διακοπές στην υδροδότηση.

Η υπουργός Νερού Ατίσι Μαρλένα απευθύνθηκε «στη συλλογική ευθύνη» των κατοίκων της πόλης καλώντας τους να σταματήσουν να σπαταλούν το νερό, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Times of India.

Η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για «ισχυρά κύματα ζέστης» και πρόσθεσε ότι η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε σε δύο σταθμούς στα προάστια Ναρέλα και Μουνγκεσπούρ του Νέου Δελχί, ενώ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία, κυρίως των βρεφών, των ηλικιωμένων και όσων υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.

Παράλληλα τα κρατίδια Δυτική Βεγγάλη και Μιζοράμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, είναι αντιμέτωπα με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις λόγω του κυκλώνα Ρέμαλ, ο οποίος έπληξε την Ινδία και το Μπανγκλαντές την Κυριακή προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας αυτός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια που έχουν πλήξει ποτέ τη χώρα, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης