ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επεισόδια και συλλήψεις στο Λονδίνο σε διαδήλωση για την Παλαιστίνη

Διαληλώτριες με παλαιστινιακές σημαίες έξω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης 

AP Photo/Peter Dejong

Σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης (28/5) στο Λονδίνο έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν μόλις ολοκληρώθηκε μια διαδήλωση υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους. Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδήλωση - η οποία οργανώθηκε σε διαμαρτυρία για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα και για να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ - διαλύθηκε χωρίς επεισόδια, ακριβώς στην ώρα που είχε προβλεφθεί, συμπληρώνει η αστυνομία.

Οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι ανέρχονταν συνολικά σε 8.000 ως 10.000 άτομα. Μια ομάδα περίπου 500 ανθρώπων παρέμεινε στο Γουάιτχολ, μια κεντρικλη αρτηρία κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ και συνέχισε να διαδηλώνει «παραβιάζοντας τους όρους που είχαν τεθεί», σύμφωνα με την αστυνομία του Λονδίνου, η οποία, αφού έκανε ένα διάλογο, προχώρησε σε συλλήψεις, στις οποίες ορισμένοι διαδηλωτές αντιστάθηκαν.

Αστυνομικός κλοιός αναπτύχθηκε στη συνέχεια για να περιορισθεί η χωρίς άδεια διαδήλωση και στη συνέχεια πάνοπλοι αστυνομικοί - ειδικά για την καταστολή ταραχών - επενέβησαν και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Συνολικά συνελήφθησαν 40 άτομα, κυρίως βάσει του νόμου περί δημόσιας τάξης, για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και επίθεση σε προσωπικό έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τρία μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίσθηκαν, από τα οποία τα δύο ελαφρά, ενώ μία αστυνομικός τραυματίσθηκε σοβαρά στο πρόσωπο από εκτόξευση φιάλης, ο δράστης της οποίας δεν έχει ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, όμως διεξάγονται έρευνες, διευκρίνισε η Σκότλαντ Γιάρντ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Παρίσι, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν χωρίς άδεια, στην Πορτογαλία, καθώς και στο Μεξικό, όπου συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Δυναμική διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων και κατά της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας και στην Πορτογαλία

AP Photo/Armando Franca

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης