ΚΟΣΜΟΣ

Τυφεκιοφόροι σκύλοι – ρομπότ σε στρατιωτική άσκηση της Κίνας

Οι σκύλοι-ρομπότ του κινεζικού στρατού μπορούν να διεξάγουν αναγνώριση, να εντοπίζουν τον εχθρό και να χτυπούν τον στόχο

CCTV

Μοιάζει με κάτι βγαλμένο από τη δυστοπική τηλεοπτική σειρά «Black Mirror», αλλά είναι απλά η πιο πρόσφατη εφαρμογή της ρομποτικής στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων στρατιωτικών ασκήσεων με την Καμπότζη, ο στρατός της Κίνας παρουσίασε έναν ρομποτικό σκύλο με ένα αυτόματο τουφέκι τοποθετημένο στην πλάτη του, μετατρέποντας ουσιαστικά τον καλύτερο (ηλεκτρονικό) φίλο του ανθρώπου σε φονική μηχανή.

«Μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα νέο μέλος στις επιχειρήσεις μάχης στις πόλεις, αντικαθιστώντας τα ανθρώπινα μέλη της ομάδας, για να διεξάγει αναγνώριση, να εντοπίζει τον εχθρό και να χτυπά τον στόχο», λέει ένας στρατιώτης που δηλώνεται ως Chen Wei στο παρακάτω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV.

Το δίλεπτο βίντεο που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης Κίνας-Καμπότζης «Χρυσός Δράκος 2024» δείχνει επίσης το σκυλί-ρομπότ να περπατάει, να πηδάει, να ξαπλώνει και να κινείται προς τα πίσω ελεγχόμενο από τηλεχειριστήριο.

Το τελευταίο μέρος του βίντεο δείχνει επίσης ένα αυτόματο τυφέκιο τοποθετημένο κάτω από ένα ιπτάμενο drone με έξι ρότορες, απεικονίζοντας αυτό που αναφέρεται ως «η ποικιλία ευφυούς μη επανδρωμένου εξοπλισμού» της Κίνας.

Τα drones αλλάζουν τον πόλεμο

Η στρατιωτική χρήση ρομποτικών σκύλων – και φυσικά μικρών εναέριων drones– δεν είναι κάτι καινούργιο. Ένα περσινό βίντεο του CCTV είχε ήδη δείξει τα ηλεκτρονικά σκυλιά της Κίνας που είναι οπλισμένα με τουφέκια σε μια κοινή άσκηση στην οποία συμμετείχαν οι στρατοί της Κίνας, της Καμπότζης, του Λάος, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ και η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Το 2020, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έδειξε πώς χρησιμοποιεί ρομποτικούς σκύλους ως έναν κρίκο του Προηγμένου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ABMS), το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και ταχεία ανάλυση δεδομένων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση απειλών κατά των αμερικανικών στρατιωτικών μέσων.

Και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, τα drones παίζουν βασικό ρόλο στο πεδίο της μάχης, στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Φθηνά, τηλεκατευθυνόμενα οχήματα είναι ικανά να εξουδετερώνουν εξελιγμένα στρατιωτικά μηχανήματα όπως τανκς, ακόμη και πολεμικά πλοία, επιτρέποντας σε στρατιωτικές δυνάμεις με μικρούς αμυντικούς προϋπολογισμούς να ανταγωνιστούν σημαντικά καλύτερα εξοπλισμένους και χρηματοδοτούμενους εχθρούς.

Με πληροφορίες από: China’s military shows off rifle-toting robot dogs by Brad Lendon and Nectar Gan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης