ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα με 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Γάζα: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα με 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Eκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις σκηνές που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, δίπλα σε μια εγκατάσταση της UNRWA δυτικά της Ράφα

AP Photo/Jehad Alshrafi

Είκοσι ένας Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον οι 12 από αυτούς ήταν γυναίκες, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα νέα ισραηλινά πλήγματα σε μια περιοχή με σκηνές όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι, στα δυτικά της Ράφα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα είχαν ως στόχο σκηνές εκτοπισμένων οικογενειών στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή του Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, ανέφεραν γιατροί και κάτοικοι.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Nabil Abu Rudeineh, χαρακτήρισε τα νέα ισραηλινά χτυπήματα στη Ράφα ως «σφαγή» και ζήτησε την εφαρμογή απόφασης του Παγκόσμιου Δικαστηρίου από το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στον θύλακα. Ο Μουχάμαντ Αλ Μουγάιρ, ένα στέλεχος της παλαιστινιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι από αυτό το «πλήγμα των κατοχικών (δυνάμεων) με στόχο τις σκηνές εκτοπισμένων στα δυτικά της Ράφα». Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αυτό το περιστατικό».

Στο μεταξύ, για το πλήγμα της Κυριακής στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άμαχοι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνάται η πιθανότητα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε να οφείλεται σε πυρομαχικά, αποθηκευμένα κοντά στο σημείο.

Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι είναι ακόμη ασαφές τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, αλλά υποστήριξε ότι τα βλήματα, βάρους 17 κιλών, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλήγμα αυτό πιστεύεται ότι ήταν πολύ μικρά για να προκαλέσουν τόσο μεγάλη φωτιά.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης να υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα σε ένα συγκρότημα δίπλα στον στόχο μας, τα οποία δεν γνωρίζαμε, και να αναφλέγησαν λόγω του πλήγματος», είπε ο Χαγκάρι. Πρόσθεσε ότι πλάνα από το συμβάν υποδηλώνουν ότι υπήρξαν και δευτερεύουσες εκρήξεις, μετά το πλήγμα.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής και των καταδικών του βομβαρδισμού σε καταυλισμό εκτοπισμένων το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προκάλεσε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές.

«Ανάστατη», η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε «φρίκη», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «αγανάκτηση».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».

«Ανάστατη», η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε «φρίκη», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «αγανάκτηση».

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», έκρινε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (Τρίτη 28/5 ώρα Νέας Υόρκης), ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, και υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ