ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Η Βουλή απέρριψε πρόταση για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Δανία: Η Βουλή απέρριψε πρόταση για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
AP Photo/ Mahmud Hossain Opu

Το Κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε σήμερα Τρίτη (28/5) ένα νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε νωρίτερα πως δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση μιας ανεξάρτητης χώρας.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία κα η Νορβηγία αναγνώρισαν επίσημα σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, μετά την ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι θα το έκαναν που εξόργισε το Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε την κίνηση «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του.

Το νομοσχέδιο είχε προταθεί αρχικά στα τέλη Φεβρουαρίου από τέσσερα αριστερά κόμματα.

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν υφίστανται πραγματικά εδώ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ψήφισμα αυτό, αλλά ευχόμαστε να έρθει μια μέρα που θα μπορούμε», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν, που δεν ήταν παρών σήμερα στην ψηφοφορία.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, η Δανία δήλωσε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όμως πιο πρόσφατα κάλεσε το Τελ Αβίβ να δείξει αυτοσυγκράτηση και υποστήριξε πως πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και το Όσλο έχουν περιγράψει την απόφασή τους ως μια κίνηση που έχει σκοπό να επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και έχουν καλέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ