Πούτιν - Ερντογάν: Ήταν κάποτε δυο...εχθροί
Όταν τον περασμένο Νοέμβριο το ρωσικό μαχητικό SU-24 έπεφτε από πυρά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας έφτασαν στο απόλυτο ναδίρ με τους Ερντογάν και Πούτιν να ανταλλάσουν συχνά ακόμα και πολεμικές απειλές.
Από τότε, όμως, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα, Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου να έχει επίσημη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Άγκυρα θεωρεί τη σημερινή συνάντηση υψίστης σημασίας καθώς αποτελεί ένα ακόμα βήμα προσέγγισης με τη Μόσχα, λιγότερο από ένα μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Παράλληλα, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη στέλνει, σύμφωνα με την τουρκική διπλωματία, και ένα μήνυμα προς την Ευρώπη καθώς: "Είναι ένα μήνυμα προς τους εταίρους της Τουρκίας ότι η χώρα μπορεί να έχει και εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές" όπως είπε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πρώην Τούρκος διπλωμάτης.
«Θα είναι μία ιστορική επίσκεψη, μία νέα αρχή. Στις συνομιλίες με τον φίλο μου Βλαντίμιρ, πιστεύω, θα ανοίξει μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Οι χώρες μας έχουν πολλά να κάνουν μαζί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σκληραίνει η κόντρα με ΕΕ
Την ίδια ώρα σκληραίνει η κόντρα της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες με αφορμή το θέμα της βίζας και την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Ο Ερντογάν διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η Άγκυρα θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν λυθεί το ζήτημα της βίζας των Τούρκων πολιτών μέχρι τον Οκτώβριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. "Και αυτό δεν είναι εκβιασμός", ήταν η απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονες μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή.