ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Φόβοι κλιμάκωσης του πολέμου από τα πυρά Ισραήλ - Αιγύπτου και κατακραυγή για τη Ράφα

Μέση Ανατολή: Φόβοι κλιμάκωσης του πολέμου από τα πυρά Ισραήλ - Αιγύπτου και κατακραυγή για τη Ράφα
AP Photo/Jehad Alshrafi

Σε νέο κύκλο αναταραχών φαίνεται πώς εισέρχεται η Μέση Ανατολή, καθώς οι φόβοι κλιμάκωσης του πολέμου εντείνονται ολοένα και περισσότερο, μετά το τελευταίο περιστατικό ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε ισραηλινές και αιγυπτιακές δυνάμεις στο συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, κατά το οποίο σκοτώθηκε ένας Αιγύπτιος συνοριοφύλακας.

Και ενώ το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Κυριακή (26/5) σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιων αμάχων.

Αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που ισραηλινές και αιγυπτιακές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες για τον νεκρό και να διεξάγουν έρευνες.

Από τις αρχές του μήνα, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν αναλάβει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα, από την πλευρά της Γάζας, του κύριου αγωγού μεταξύ της επικράτειας και της Αιγύπτου, γεγονός που ήδη είχε προκαλέσει ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Μάλιστα, το τελευταίο αυτό περιστατικό έρχεται σε μία στιγμή που αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ για τη χερσαία επιχείρηση με τους νεκρούς στη Ράφα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Νετανιάχου: «Ήταν τραγικό δυστύχημα»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «τραγικό δυστύχημα» την πυρκαγιά που προκλήθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστινίους, διαβεβαιώνοντας ότι το συμβάν θα διερευνηθεί: «Στη Ράφα έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους, αλλά παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα», είπε ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον IDF, στόχος της επίθεσης ήταν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς. Ωστόσο, το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα σε καταυλισμό εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

«Για εμάς είναι τραγωδία, για τη Χαμάς είναι στρατηγική», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση.

«Δεν σκοπεύω να σταματήσω τον πόλεμο πριν από την επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε θέσει. Εάν υποχωρήσουμε, η σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου) θα ξανασυμβεί», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου.

Υπ. Υγείας στη Γάζα: «Ήταν σφαγή στη Ράφα»

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό πλήγμα, ανέρχεται σε 45, σε μια επίθεση που προκάλεσε έντονες καταδίκες στο εξωτερικό. «Η σφαγή στην Ράφα χθες προκάλεσε των θάνατο 45 μαρτύρων, ανάμεσά τους 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι - 249 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

gaza

AP Photo/Jehad Alshrafi

Ισραήλ: Στόχος ήταν οι τρομοκράτες

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση απέδωσε τους δεκάδες θανάτους αμάχων στην Ράφα σε πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την αεροπορική επίθεση που πραγματοποίησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, -κατά της Χαμάς.

Όπως ανακοίνωσε, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα της έρευνας για το πολύνεκρο «περιστατικό» στην Ράφα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή «κατά διοικητών της Χαμάς» προκάλεσε πυρκαγιά, στην οποία οφείλονται οι θάνατοι των παλαιστινίων αμάχων.

Διεθνείς αντιδράσεις για τη Ράφα

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, ζήτησε σήμερα Δευτέρα (27/5) από το Ισραήλ τη διενέργεια πλήρους και διαφανούς έρευνας μετά το ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Καταδικάζω τις χθεσινοβραδινές ισραηλινές επιδρομές που έπληξαν σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», έγραψε σε ανακοίνωσή ο Βένεσλαντ. «Ζητώ από τις ισραηλινές αρχές να διενεργήσουν πλήρη και διαφανή έρευνα και να λάβουν άμεσα μέτρα για την καλύτερη προστασία των αμάχων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης καταδίκασε «τις φρικτές νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές» σε καταυλισμό στη Ράφα, εκφράζοντας αποτροπιασμό που «το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έχοντας πλήρη ατιμωρησία και περιφρονώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ)».

Η εντολή του CIJ, της πλέον ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, στις 24 Μαΐου, που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα «πρέπει να εφαρμοστεί κατεπειγόντως εάν θέλουμε να επικρατήσει η διεθνής τάξη», δήλωσε ο Μούσα Φάκι Μαχαμάτ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Οι αρχές της Γάζας και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσαν ότι η περιοχή που είχε στοχοποιηθεί είχε οριστεί από το Ισραήλ ως «ασφαλής ζώνη» στο Ταλ Αλ Σουλτάν, βορειοδυτικά της Ράφα. «Ο ισραηλινός στρατός κατοχής είχε ορίσει αυτές τις περιοχές ως ασφαλείς ζώνες, καλώντας τους πολίτες και τους εκτοπισμένους να κατευθυνθούν σε αυτές τις ασφαλείς περιοχές», ανέφερε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ένα συγκρότημα της Χαμάς στη Ράφα και ότι χρησιμοποίησε «πυρομαχικά ακριβείας» με βάση «πληροφορίες που έδειχναν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί την περιοχή». Μάλιστα έκαναν γνωστό ότι σκότωσαν τον Γιασίν Ραμπία, ο οποίος ήταν διοικητής της ηγεσίας της Χαμάς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, και τον Χαλέντ Ναγκάρ, ο οποίος, όπως είπαν, ήταν ανώτερο στέλεχος της πτέρυγας της Χαμάς για τις ίδιες περιοχές. Είπε ότι τα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών σε αμάχους, βρίσκονται τώρα υπό εξέταση.

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητά και ο Μακρόν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα πολυάριθμα θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στην Ράφα και ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν στην Ράφα ασφαλείς ζώνες για τους παλαιστίνιους πολίτες. Απευθύνω έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ