Η Μόσχα παίρνει θέση για την Αγία Σοφία εν όψει της συνάντησης Πούτιν–Ερντογάν
Επιστολή προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας απέστειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), καλώντας την Άγκυρα να παραμείνει εγγυήτρια των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα και να προστατέψει τον χαρακτήρα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Αγία Σοφία.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει πως, με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης (σ.σ. στις αρχές Ιουνίου με την έναρξη του Ραμαζανιού), ο Ιβάν Σαββίδης απευθύνθηκε στον Ρώσο πρόεδρο και τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, καλώντας τον πρώτο να εγείρει στον Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα της βυζαντινής κληρονομίας στην Τουρκία.
Ο κύριος στόχος της επιστολής Σαββίδη που εστάλει στις 5 Ιουλίου ήταν «να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το καθεστώς των βυζαντινών ναών που βρίσκονται στο τουρκικό κράτος, καθώς και τη διατήρησή τους για τον παγκόσμιο χριστιανικό πολιτισμό κατά την επικείμενη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Στον επιχειρηματία δεν απάντησε ο «Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς», αλλά ο πρώην πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη, ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσόβου επί του σχεδίου Αχτισάρι και νυνδιευθυντής του 4ου Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρος) του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην απαντητική του επιστολή προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας και τον κ. Σαββίδη, ο Αλεξάντερ Μπότσαν Χαρτσένκο (Alexander Arkadievich Botsan–Kharchenko) κάλεσε την Τουρκία «να παραμείνει στη θέση του εγγυητή των θρησκευτικών και πνευματικών αξιών της πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής τουρκικής κοινωνίας και να μην δημιουργεί επιπλέον λόγους για ένταση».
Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρώσος αξιωματούχος έγραψε αναφορικά με την Αγία Σοφία ότι είναι «είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οικοδομήματα, που έχουν την ιδιότητα μουσείων και προστατεύονται από την UNESCO, για ακατάλληλους σκοπούς, που δεν αντιστοιχούν στο επίσημο καθεστώς τους».