ΚΟΣΜΟΣ

Σιλιάνοφσκα: Έχουμε ελευθερία έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού - Δεν παραβίασα τη συμφωνία των Πρεσπών

Σιλιάνοφσκα: Έχουμε ελευθερία έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού - Δεν παραβίασα τη συμφωνία των Πρεσπών

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

AP Photo/Boris Grdanoski

Νέο «χτύπημα» από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία με νεότερη τοποθέτησή της την Δευτέρα (27/5), επανέλαβε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έδωσε την επίσημη δήλωση στη Συνέλευση της βουλής, όταν και αποκάλεσε τη χώρα της ως «Μακεδονία» αντί για το συνταγματικό όνομα της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας zhurnal.mk.

«Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σέβομαι και τώρα. Υπέγραψα τη δήλωση με το σημερινό μας όνομα, το όνομα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύω όμως και στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού, που δεν είναι μόνο συλλογική και αναφέρεται σε έθνη, αλλά μπορεί να είναι και ατομική.

Επομένως, για εμένα, η ελευθερία της σκέψης, ως μέρος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης για την Προστασία των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζονται και άρα δεν υπάρχει παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών από μέρους μου», είπε σήμερα η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εν αναμονή της σύγκλησης της νέας Βουλής και της συγκρότησης κυβέρνησης υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτη του VMRO-DPMNE, ο οποίος κατατρέχει σε συνεχείς αναφορές της χώρας του ως «Μακεδονία».

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι περιμένει από τους γείτονες να «σεβαστούν τη στάση μας» και ότι οι πολίτες δεν θα δουν από τη νέα κυβέρνηση παλιές πολιτικές που ήταν «πολιτικές αυτοεξευτελισμού, ταπείνωσης, γονατίσματος και καταστροφής και λεηλασίας της χώρας».

Παράλληλα, η νέα πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και από το Βατικανό που επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη αναφέρθηκε σε ανάρτησή της στο «Χ» σε «Μακεδόνες πολίτες», παραβιάζοντας και πάλι τη συμφωνία, ενώ στα links που παρατίθενται για τον θεσμικό ρόλο και το βιογραφικό της αναφέρεται απλώς ως «πρόεδρος».

Ακόμη, στη νέα ιστοσελίδα της Προεδρίας της χώρας, υπάρχει απλώς το εθνόσημο απαλείφοντας τον τίτλο που είχε έως τώρα «Προεδρία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ