Λωρίδα της Γάζας: Η Αίγυπτος καλείται να κάνει την υπέρβαση στη Ράφα
Οι δύο αποφάσεις από την Χάγη την περασμένη εβδομάδα φέρνουν σε πρωτόγνωρα δύσκολη θέση το Ισραήλ το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα.
Έχοντας ως μοναδικό γνώμονα και κριτήριο τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση στη Γάζα τους τελευταίους οχτώ μήνες η Κυβέρνηση του Ισραήλ μπορούμε να συμπεράνουμε, αν και είναι παρακινδυνευμένο, πως ο Νετανιάχου δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας και το σημαντικότερο πως δεν θα καμφθεί από τις διεθνείς πιέσεις για να σταματήσει το αιματοκύλισμα αμάχων στην περιοχή.
Οι δύο αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας ήρθαν σε μία στιγμή που το Ισραήλ βρισκόταν ήδη υπό πίεση τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό και δυστυχώς για τους αμάχους αλλά και τις οικογένειες των απαχθέντων της Χαμάς δεν αναμένεται να μειώσει την ένταση με την οποία ο IDF επιχειρεί στο Παλαιστινιακό θύλακα, αντίθετα θα την ενδυναμώσει.
Ήδη σήμερα από τα ξημερώματα τα μαχητικά του Ισραήλ πλήττουν στόχους σε όλο το μήκος της Λωρίδας και χτυπούν ακόμη και δίπλα σε καταυλισμούς αμάχων στο Νότο εκεί που υπάρχουν μόνο αντίσκηνα και λιμός.
Επί τουλάχιστον 8 ημέρες η Παλαιστινιακή πλευρά ανακοινώνει περισσότερους από 80 νεκρούς σε ημερήσια βάση με τους περισσότερους από αυτούς να είναι μικρά παιδιά.
Στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο πέρα από το ξεκάθαρο μήνυμα για άμεση κατάπαυση του πυρός όμως περιείχε και μία έμμεση έκκληση προς την Αίγυπτο η οποία σήμερα μοιάζει ως η μοναδική δύναμη που μπορεί επί της ουσίας να βάλει ένα τέλος ή να δώσει ανάσα σε όσους απειλούνται με αφανισμό, και αυτοί σε καμία περίπτωση δεν είναι οι τρομοκράτες της Χαμάς…
Το ICJ ζήτησε στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσής του το άμεσο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι που στοιβάζονται επί μήνες στο νοτιότερο σημείο της Γάζας.
Το συνοριακό αυτό πέρασμα με την Αίγυπτο έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες μόνο μία φορά και αυτό για να περάσουν μερικές δεκάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην μοναδική κατάπαυση που έχει αμοιβαία συμφωνηθεί ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς…
Το Διεθνές Δικαστήριο γνωρίζει την θέση της Αιγύπτου και μοιάζει να ζητά σήμερα μία σημαντική κίνηση από την χώρα που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί καμία ανάμειξη στην συγκεκριμένη κρίση παρπά μόνο αυτή του διαμεσολαβητή ανάμεσα στα δύο μέρη.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου έχει επίσημα και ανοιχτά πει πως οι άμαχοι δεν γίνεται και δεν είναι εφικτό να περάσουν σε Αιγυπτιακά εδάφη καθώς κάτι τέτοιο θα μετατόπιζε την ανθρωπιστική κρίση στην δική του χώρα και το σημαντικότερο δεν θα υπήρχε καμία διασφάλιση πως μαζί με τους αμάχους δεν θα προχωρήσουν στην Α:ίγυπτο και πυρήνες της Χαμάς…
Έκκληση στο Κάιρο
Σήμερα με την κατάσταση να βρίσκεται στο οριακότερο σημείο για την συνέχιση της ζωής αθώων ανθρώπων το Διεθνές Δικαστήριο κάνει έκκληση στο Κάιρο να κάνει μία εξαίρεση και ίσως και μία υπέρβαση στις κόκκινες γραμμές του καθώς δεν υπάρχει τρόπος η Κυβέρνηση του Ισραήλ να δεχθεί τα τετελεσμένα, αν και δεσμευτικά του Δικαστηρίου, και το Τελ Αβίβ δεν φαίνεται να υποχωρεί ανεξάρτητα από το διακύβευμα και τον ανθρώπινο πόνο.
Η Αίγυπτος επίσημα δεν έχει αντιδράσει στην έκκληση αλλά πηγές από την πλευρά Σίσι δεν φαίνονται κάθετες και αρνητικές στο μερικό και κυρίως επιλεκτικό άνοιγμα του περάσματος.
Με βάση ρεπορτάζ από Αιγυπτιακά μέσα το οποίο δεν διαψεύδεται από την Προεδρία της Αιγύπτου τους τελευταίους δύο μήνες περισσότερα από 500 τραυματισμένα παιδιά έχουν περάσει στην Αίγυπτο και από εκεί σε τρίτες χώρες για να λάβουν την περίθαλψη που απαιτείτο στα τραύματά τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κινητικότητα του Ισραήλ και οι επιχειρήσεις στη Ράφα έχουν αρχίσει να ενοχλούν έντονα και την Αίγυπτο καθώς μετά από δεκαετίες ο στρατός του Ισραήλ ακουμπά εδάφη της Αιγύπτου και εκτός από το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο IDF συλλέγει στοιχεία και χαρτογραφεί και τις κινήσεις των Αιγυπτιακών δυνάμεων που είναι σε κόκκινο συναγερμό εδώ και καιρό σε ελάχιστη απόσταση από τη Ράφα.
Ανοιχτά είναι δεδομένο πως δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη από την Αίγυπτο δεν θα πρέπει όμως να μην εκπλαγεί κανένας εάν το κάλεσμα του Διεθνούς Δικαστηρίου μεταφραστεί σε κάποια συντονισμένη κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ και του Κατάρ που δεν έχουν πλέον περιθώριο για άλλες απώλειες αμάχων.