ΚΟΣΜΟΣ

Το «διπλωματικό χαρτί» Ιρλανδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας και η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Το «διπλωματικό χαρτί» Ιρλανδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας και η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Παιδιά της Παλαιστίνης κυματίζουν τη σημαία της χώρας τους κοντά στο συνοριακό πέρασμα Erez με το Ισραήλ, στις 7 Ιουνίου 2013.

AP Photo/Hatem Moussa

Τουλάχιστον 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης μόνο εννέα ευρωπαϊκές χώρες ήταν μεταξύ αυτών, με τις περισσότερες να έχουν λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις το 1988, όταν ακόμη ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ.

Έτσι, η απόφαση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να ανακοινώσουν ότι αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος είναι μία ενέργεια σπάνια και πολύ σημαντική. Οι τρεις παίζουν ένα «διπλωματικό χαρτί» ελπίζοντας ότι θα «πυροδοτήσουν» πολιτικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν στον τερματισμό των μαχών στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.

Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν επίσης ταχθεί η Σλοβενία και η Μάλτα, ενώ ανοιχτό έχουν αφήσει το ενδεχόμενο η Γαλλία και η Αυστραλία.

Πολλές αραβικές χώρες υποστηρίζουν ότι η ανοικοδόμηση μιας μεταπολεμικής Γάζας θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο εάν η Δύση αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αναγνώριση πρέπει να γίνει μόνο ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης λύσης δύο κρατών. Από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς δεν αναγνωρίζουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, ενώ «παράθυρο» πιθανής αναγνώρισης άνοιξε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον υπουργό Εξωτερικών Κάμερον, να λέει νωρίτερα φέτος ότι η χώρα «θα μπορούσε να εξετάσει το ζήτημα».

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να «βάλει στο κάδρο» την πολιτική ηγεσία μίας χώρας στενού συμμάχου των ΗΠΑ εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τους Αμερικανούς βουλευτές για την επιβολή πιθανών κυρώσεων κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποσχόμενος «να αναλάβει δράση κατά της πολύ λανθασμένης απόφασης», όπως την χαρακτήρισε.

https://www.instagram.com/reel/C7d6-hqsOPm/