ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Σπεύδει στη Νέα Καληδονία - Στόχος ο τερματισμός των ταραχών

Μακρόν: Σπεύδει στη Νέα Καληδονία - Στόχος ο τερματισμός των ταραχών

O Εμανουέλ Μακρόν επιβιβάζεται στο προεδρικό αεροσκάφος για το ταξίδι στη Νέα Καληδονία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Στη Νέα Καληδονία σπεύδει την Τετάρτη (22/5) ο Εμανουέλ Μακρόν η οποία βιώνει μια βίαιη εξέγερση που είχε σαν αποτέλεσμα να επικρατήσει το απόλυτο χάος

Ο λόγος που ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να κάνει την πτήση των 25 ωρών είναι για να ανακτηθεί ο έλεγχος.

Το αρχιπέλαγος, που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 15.000 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Γαλλία, έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση στο Παρίσι μετά από μια εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων που άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς.

Αν και το επίπεδο της βίας έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες από τότε που το γαλλικό κράτος κάλεσε χιλιάδες επιπλέον αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, οι εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας και των πιστών Γάλλων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών.

Η πρόκληση για τον Μακρόν είναι τώρα να βρει μια βιώσιμη πολιτική λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης στο έδαφος του νότιου Ειρηνικού.

«Η ηρεμία επιστρέφει, αλλά η κατάσταση δεν έχει επανέλθει εντελώς στο φυσιολογικό και γνωρίζουμε ότι απομένουν πολλά να γίνουν πριν τα πράγματα επιστρέψουν στην κανονικότητα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη. Ο σκοπός του ταξιδιού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ στους νομοθέτες, είναι να «ξαναρχίσει ο διάλογος».

Το κύμα διαμαρτυριών πυροδοτήθηκε από την ψήφο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει σε όλους τους πολίτες που ζουν στη Νέα Καληδονία για πάνω από 10 χρόνια να εκλέξουν το τοπικό νομοθετικό σώμα. Η ψήφος σε αυτές τις εκλογές επιτρεπόταν μέχρι τώρα μόνο στους πολίτες που εγκαταστάθηκαν στο αρχιπέλαγος πριν από το 1998 -όταν η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία αυτοδιάθεσης στη Νέα Καληδονία- ή στους απογόνους τους.

Οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση του εκλογικού σώματος θα μειώσει περαιτέρω την επιρροή του αυτόχθονου πληθυσμού των Κανάκ, ο οποίος πληθυσμιακά έχει συρρικνωθεί από τότε που η Γαλλία ανέλαβε τον έλεγχο της επικράτειας πριν από 170 χρόνια.

Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης βλέπουν μια δημοκρατική αναγκαιότητα, υπογραμμίζοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες αποκλείουν ακόμη και ορισμένους πολίτες που έχουν γεννηθεί στη Νέα Καληδονία από την ψηφοφορία.

Η αλλαγή θα απαιτούσε συνταγματική τροποποίηση και, ως εκ τούτου, πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους νομοθέτες και των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης.

Η απόφαση για τη σύγκληση μιας τέτοιας συνόδου ανήκει σε έναν άνθρωπο: Μακρόν ο οποίος θέλει να πετύχει ένα συμβιβασμό.

Από το 2018 έως το 2021 διεξήχθησαν τρία δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να παραμείνουν στη Γαλλία κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες, αλλά η τρίτη αμαυρώθηκε από χαμηλή συμμετοχή, καθώς οι αυτονομιστές κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία λόγω της άρνησης του κράτους να την αναβάλει εν μέσω της πανδημίας Covid-19.