ΚΟΣΜΟΣ

Πνίγεται στη λάσπη το Μεξικό-Δεκάδες νεκροί από κατολισθήσεις

Πνίγεται στη λάσπη το Μεξικό-Δεκάδες νεκροί από κατολισθήσεις
Τις ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσε ο ισχυρός τροπικός τυφώνας Ερλ, ο οποίος πλέον έχει εξασθενίσει, αφού προκάλεσε τεράστιες ζημιές με τις κατολισθήσεις REUTERS/Stringer

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων στο ανατολικό Μεξικό, το Σαββατοκύριακο.

Στην επαρχία Πουέμπλα έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 25 νεκροί, ενώ ακόμη 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Βερακρούζ, μετά το πέρασμα του τυφώνα Ερλ από τη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Τις ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσε ο ισχυρός τροπικός τυφώνας Ερλ, ο οποίος πλέον έχει εξασθενίσει, αφού προκάλεσε τεράστιες ζημιές με τις κατολισθήσεις και τις μεγάλες ποσότητες λάσπης, που καταπλάκωσαν σπίτια.

Στις περιοχές που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης για τους εγκλωβισμένους, αλλά και για όσους κατοίκους αγνοούνται, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους.

2016 08 08T001935Z 1194839379 S1BETUDUVNAB RTRMADP 3 STORM EARL

Πηγή: REUTERS/Stringer

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη στάθμη των υδάτων στα ποτάμια, που έχει ανέβει επικίνδυνα», έκανε γνωστό μέσω Twitter ο Χαβιέ Ντουάρτε κυβερνήτης της Βερακρούζ, περιοχής που επλήγη σημαντικά από τον τυφώνα Ερλ, που νωρίτερα είχε προκαλέσει καταστροφές στο Μπελίζ.

Ο ίδιος, λίγο αργότερα σημείωσε στο twitter ότι προτεραιότητα των αρχών είναι η παροχή κάθε είδους βοήθειας σε όλους εκείνους που έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των κατολισθήσεων.

Η μεξικανική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις κατολισθήσεις με τόνους λάσπης να έχουν καταπλακώσει σπίτια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ολόκληρες πλαγιές μετακινήθηκαν καταστρέφοντας τοίχους και οροφές κτισμάτων , παρασύροντας και τα δέντρα στο σαρωτικό πέρασμά τους.

Στην ίδια ώρα, στη Μπάχα, που βρίσκεται στη χερσόνησο της Καλιφόρνια και βρέχεται από τον Ειρηνικό, κάτοικοι και φορείς του Μεξικού προετοιμάζονται για την «επέλαση» μιας ακόμη ισχυρής τροπικής καταιγίδας, που αναμένεται να χτυπήσει τη Δευτέρα. Η τροπική καταιγίδα Χαβιέ, που προς το παρόν συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 50χλμ/ώρα, προβλέπεται ότι θα αναβαθμιστεί σε τυφώνας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο της καταιγίδας θα βρεθεί το νοτιότερο μέρος της Μπάχα.

2016 08 08T001341Z 1795429027 S1BETUDUHXAA RTRMADP 3 STORM EARL

Πηγή: REUTERS/Stringer