ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Η σύγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Χαμάς είναι απαράδεκτη

Ο Ντόναλτ Τουσκ

(AP Photo/Virginia Mayo)

Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζεται ότι υπάρχει μια ισοδυναμία μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μια μέρα μετά το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης τόσο για τους ηγέτες του Ισραήλ όσο και για ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

«Μια απόπειρα να φανεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι ηγέτες τρομοκρατικών οργανώσεων είναι το ίδιο και η ανάμειξη διεθνών θεσμών σε αυτό είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η επόμενη μέρα του εντάλματος για Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς – Οι φόβοι και η «ευκαιρία»

Η κίνηση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, να ζητήσει από το δικαστήριο της Χάγης να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για κορυφαία στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και για την ηγεσία της Χαμάς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο τις αναμενόμενες, όσο και από όσους δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύρραξη, αλλά παίζουν ρόλο στη διεθνή σκακιέρα

Κανείς βέβαια δεν πιστεύει ότι θα συλληφθούν και θα δικαστούν τόσο ο ισραηλινός πρόεδρος, όσο και τα ηγετικά μέλη της Χαμάς, αλλά η κίνηση του εισαγγελέα έχει ένα μεγάλο πολιτικό βάρος.

Δεν αρκετοί, κυρίως στην Ευρώπη, που πιστεύουν ότι το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα και ωθεί τα εμπόλεμα μέρη πιο κοντά στην επίτευξη μια εκεχειρίας. Πλην όμως Αμερικανοί, Βρετανοί, αλλά και χώρες που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής τους πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο. Ότι η απόφαση του εισαγγελέα απομακρύνει την επίτευξη του στόχου της εκεχειρίας, πόσο μάλλον το τέλος του πολέμου.

«Το Ισραήλ έμαθε για τα πιθανά εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ, επειδή ο γενικός εισαγγελέας Καρίμ Χαν πήγε στο CNN για να τα ανακοινώσει», έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν , ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Μάθιου Μίλερ να δηλώνει σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον πως «...είναι ασυνήθιστο για έναν εισαγγελέα να κάνει μια πρώτη ανακοίνωση σύλληψης στην τηλεόραση και όχι σε δημόσιο έγγραφο».

«Υπάρχουν βαθιά ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία», συνέχισε στη δική του δήλωση ο Άντονι Μπλίνκεν, ωστόσο πρόσθεσε: «Το Ισραήλ ήταν έτοιμο να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο εισαγγελέας είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Ισραήλ ήδη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την έρευνα και να ακούσει από την ισραηλινή κυβέρνηση».

Μάλιστα, ο Μπλίνκεν κατηγόρησε τον Χαν ότι βιάστηκε να ζητήσει εντάλματα σύλληψης αντί να «επιτρέψει στο ισραηλινό νομικό σύστημα την ευκαιρία να προχωρήσει σε έρευνες για καταγγελίες εναντίον του προσωπικού του» και μάλιστα, προειδοποίησε ότι η ενέργεια του Χαν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των υπολοίπων 128 ομήρων.

Η Μεγάλη Βρετανία, η Τσεχία και η Αυστρία βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και έβαλανα κατά του εντάλματος. Ο Τσέχος Πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι ήταν «αποκρουστικό και εντελώς απαράδεκτο» να γίνει κάτι τέτοιο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η Χαμάς που επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο και σκότωσε, τραυμάτισε και απήγαγε χιλιάδες αθώους ανθρώπους», είπε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ δήλωσε: «Σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία του ΔΠΔ. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς συγκρίνεται ταυτόχρονα με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους είναι ακατανόητο».

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια δεν βοηθά τον στόχο «παύσης των μαχών, απελευθέρωσης ομήρων ή εισαγωγής ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» χαρακτήρισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, την εισήγηση για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της ηγεσίας της Χαμάς.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι «οι ηγέτες της Χαμάς είναι υπεύθυνοι για μια βάρβαρη σφαγή, στην οποία άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν βάναυσα, βιάστηκαν και απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, ενώ η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ισραηλινούς ομήρους σε αδιανόητες συνθήκες, να επιτίθεται στο Ισραήλ με ρουκέτες και να χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες».

Απεναντίας, σημείωσε πως «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύει και να υπερασπίζεται τον λαό της από αυτό»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης