ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου - «Δεν διαπράττεται γενοκτονία» λέει ο Μπάιντεν

Αντιδράσεις για το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου - «Δεν διαπράττεται γενοκτονία» λέει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αντίδρασή του για το ένταλμα σύλληψης του Ισραηλινού προέδρου, Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπαίντεν, ο οποίος αφού το χαρακτήρισε «εξωφρενικό» δήλωσε πως οι ισραηλινές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας «δεν είναι γενοκτονία».

«Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε τον όρο αυτό» επέμεινε, τη στιγμή που ο κορυφαίος δικαστικός θεσμός του ΟΗΕ, το δικαστήριο της Χάγης κατηγόρησε το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, σε εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε για τον μήνα εβραϊκής αμερικανικής κληρονομιάς στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα (20/5) χαρακτήρισε το Ισραήλ, θύμα επίθεσης και δήλωσε πως η εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ είναι «ακλόνητη».

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» στις επιχειρήσεις για να «εξουδετερωθούν ο Σινουάρ και οι υπόλοιποι χασάπηδες της Χαμάς. Θέλουμε η Χαμάς να ηττηθεί. Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», ανέφερε.

Να σημειωθεί, ο Μπάιντεν απέρριψε το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και δυο ηγετών της Χαμάς.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές για την απελευθέρωση ιδίως ηλικιωμένων, αρρώστων και τραυματισμένων ομήρων που κρατά η Χαμάς έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η προσπάθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους θα συνεχιστεί. «Θα τους ξαναφέρουμε στα σπίτια τους», επέμεινε.

Την ίδια ώρα, ο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές κοινωνικές πιέσεις, ειδικά από μερίδα υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, για το πώς χειρίζεται τον πόλεμο, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται ολοένα πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ