Τ. Ερντογάν: Θα επαναφέρω τη θανατική ποινή εάν το θέλει ο λαός
Στην επαναφορά της θανατικής ποινής «εάν ο λαός το θέλει» αναφέρθηκε και πάλι απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης «για τη Δημοκρατία και τους Μάρτυρες» που οργάνωσε το κόμμα του το AKP στην Κωνσταντινούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή», και ενώ το πλήθος επευφημούσε φωνάζοντας «ποινή θανάτου».
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ακόμα ότι το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι εξόριστος στις ΗΠΑ, και τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ωε τον υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, θα πρέπει να καταστραφεί, μέσα πάντα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και πρόσθεσε ότι οι συγκεντρώσεις «υπέρ της δημοκρατίας» θα συνεχιστούν μέχρι την Τετάρτη.
Επιπλέον, καταφέρθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας που δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με video link στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή.
Αντίθετα, όπως είπε, το Βερολίνο επέτρεψε σε κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω video link. «Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ενώπιον των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στην κεντρική συγκέντρωση «για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες» ότι ο κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν θα εκδοθεί στην Τουρκία όπου θα πληρώσει το τίμημα.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι Αρχές δεν θα δράσουν από εκδίκηση, αλλά στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, στον εντοπισμό εκείνων που ευθύνονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική, δήλωσε ενώπιον του μεγάλου πλήθους στη συγκέντρωση του Γενίκαπι ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τα τζαμιά, τις δικαστικές αίθουσες και τα στρατόπεδα.
«Είμαι ευτυχής γιατί βλέπω την άνοδο της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά του κατά την ομιλία του ο ηγέτης το Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Η 15η Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία», πρόσθεσε επαινώντας την σθεναρή στάση των τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ (Hulusi Akar) ανέφερε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι οι «προδότες» πίσω από την απόπειρα του πραξικοπήματος θα τιμωρηθούν με τον πιο σκληρό τρόπο και ευχαρίστησε τους πολίτες για το ρόλο τους να αποτρέψουν το πραξικόπημα.
Όπως είπε ακόμα, ο στρατός βρίσκεται στην κορυφή των καθηκόντων του και είναι στη διάθεση των πολιτών με όλο του το προσωπικό.
Μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης του Ερντογάν
Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν το παρών σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη που εξελίχθηκε σε επίδειξη ισχύος του Τούρκου προέδρου απέναντι στους εσωτερικούς του αντιπάλους αλλά και τις επικρίσεις που έρχονται από την Ευρώπη για τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Ο Ερντογάν έφτασε κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου.
Υπό το σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας», η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή πλευρά της πρωτεύουσας και σε αυτήν κυριάρχησαν μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης.
Οι υποστηρικτές του προέδρου κρατούσαν πανό που έγραφαν «Είσαι δώρο από τον Θεό Ερντογάν» και «Διάταξέ μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε». Είναι επίσης, η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που τα κυρίαρχα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμμετείχαν εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό του μεγέθους της συγκέντρωσης είναι ότι πολλοί διαδηλωτές έφτασαν στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης μέσω βαποριών από τον Βόσπορο.
Το κουρδικό HDP αποκλείστηκε από κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, διότι αν και καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος, κατά τον Ερντογάν υποστηρίζει το PKK.
Η συγκέντρωση μεταδόθηκε ζωντανά από γιγαντοοθόνες σε 81 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μεταδόθηκε και στην αμερικανική πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Απαγορεύονταν οι κομματικές σημαίες, αλλά και τα κομματικά συνθήματα, αν και υπήρχαν πολλά πορτρέτα του Ερντογάν, αλλά και μία αφίσα στην οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ως Ράμπο περιστοιχισμένος από τα πρωτοπαλίκαρά του.