ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικοί ηγέτες που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα - Με αφορμή τον Ραϊσί

Πολιτικοί ηγέτες που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα - Με αφορμή τον Ραϊσί

Tα συντρίμμια του πολωνικού προεδρικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Λεχ Κατσίνσκι και τη σύζυγό του και κατέπεσε λίγο έξω από το αεροδρόμιο Σμολένσκ, στη δυτική Ρωσία

AP Photo/Mikhail Metzel

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που χάνει τη ζωή σε μια αεροπορική τραγωδία. Μάλιστα, Το γαλλικό πρακτορείο έρχεται να μας θυμίζει τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις ηγετών που σκοτώθηκαν κάτω από αντίστοιχες συνθήκες.

Σεμπαστιάν Πινιέρα, πρώην πρόεδρος της Χιλής, (2024)

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, ο πρώην πρόεδρος της Χιλής (2010-2014, 2018-2022) Σεμπαστιάν Πινιέρα, σκοτώνεται σε δυστύχημα με ελικόπτερο στο Λάγο Ράνκο, παραθεριστικό θέρετρο 920 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Sebastian Pinera

Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα

AP Photo/Luis Hidalgo, File

Λεχ Κατσίνσκι, πρόεδρος της Πολωνίας (2010)

Στις 10 Απριλίου 2010, ένα Tupolev 154 που μετέφερε 96 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συντρίβεται στην προσπάθειά του να προσγειωθεί σε συνθήκες πυκνής ομίχλης σε αεροδρόμιο κοντά στο Σμολένσκ (δυτική Ρωσία), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό. Το δυστύχημα αποδόθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη των Πολωνών πιλότων και των Ρώσων ελεγκτών εναέρας κυκλοφορίας.

AP100415133089.jpg

Ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι

AP Photo/Petr David Josek

2005:Τζον Γκάρανγκ, ηγέτης του νότιου Σουδάν (2005)

Στις 30 Ιουλίου 2005, ο Τζον Γκάρανγκ, πρώην ηγέτης των ανταρτών του νότιου Σουδάν και κατόπιν αντιπρόεδρος της χώρας, σκοτώνεται σε δυστύχημα με ελικόπτερο κατά την επιστροφή του από την Ουγκάντα.

Μπόρις Τράικοφσκι, πρόεδρος της τότε Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (2004)

Στις 26 Φεβρουαρίου 2004, ο πρόεδρος της τότε ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι σκοτώθηκε μαζί με οκτώ συνεργάτες του σε αεροπορικό δυστύχημα στη νότια Βοσνία, την ώρα που το αεροπλάνο ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Μόσταρ.

TRAJKOVSKI

Ο πρόεδρος της τότε Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) Μπόρις Τράικοφσκι

AP Photo/Virginia Mayo

Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, πρόεδρος της Ρουάντας και Σιπριέν Νταριαμίρα πρόεδρος του Μπουρούντι (1994)

Στις 6 Απριλίου 1994, ένα Falcon 50 που μετέφερε τον πρόεδρο Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα και τον ομόλογό του του Μπουρούνται Σιπριέν Νταριαμίρα καταρρίφθηκε στο Κιγκάλι από τουλάχιστον έναν πύραυλο. Η επίθεση αυτή εκτιμήθηκε ότι ήταν το στοιχείο που οδήγησε στη γενοκτονία των Τούτσι που θα προκαλέσει πάνω από 800.000 θανάτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ζία ουλ-Χακ, πρόεδρος του Πακιστάν (1988)

Στις 17 Αυγούστου 1988, ο Πακιστανός πρόεδρος Ζία ουλ-Χακ είναι μεταξύ των θυμάτων ενός αεροπορικού δυστυχήματος κοντά στην Μπαχαγουαλπούρ (κεντροανατολικό Πακιστάν)

Zia-ul-Haq In New York

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ζία ουλ-Χαγκ

AP Photo/Charles Tasnadi

Σαμόρα Μασέλ, πρόεδρος της Μοζαμβίκης (1986)

Στις 19 Οκτωβρίου 1986, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μασέλ, σκοτώθηκε μαζί με άλλους 24 ανθρώπους σε δυστύχημα με το Tupolev 134 στο οποίο επέβαιναν στο βορειανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ