ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Υπέρμαχη της χιτζάμπ και κατά των σπουδών για τις γυναίκες η χήρα του προέδρου Ραΐσί

Λουλούδια και κεριά από εκατοντάδες γυνάικες που θρηνούν τον χαμό του ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί 

AP Photo/Dita Alangkara

Μεταξύ των στενών συγγενών και αγαπημένων του Ιρανού ηγέτη Εμπραχίμ Ραϊσί που σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε χθες, Κυριακή 19/5, στο ανατολικό Αφγανιστάν, είναι και η σύζυγός του, Τζαμιλέ-Σαντάτ Αλαμολόντα. 

Κόρη του σκληροπυρηνικού ιμάμη, Ιχμάντ Αλαμολόντα η 58χρονη χήρα θρηνεί, μαζί με τις δύο κόρες που απέκτησε με τον Ραϊσί για τον χαμό του.

Η Τζαμιλέ-Σαντάτ Αλαμολόντα έχει μείνει γνωστή για δεκάδες σκληρές και «μισογυνικές» για τον δυτικό κόσμο εκφράσεις όπως το ότι «αποτελεί πράξη βίας να εργάζονται και να σπουδάζουν οι γυναίκες», αν και η ίδια έλαβε το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Shahid Beheshti.

Το 2001 έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ηγεσίας και Εκπαιδευτικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Shahid Beheshti.

Γεννημένη στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη του Ιράν, το Mashhad, το 1965, η Τζαμιλέ-Σαντάτ Αλαμολόντα παντρεύτηκε τον Ραϊσί σε ηλικία 18 ετών και απέκτησαν δύο κόρες.

«Σηματική η βία μέσα στην οκογένεια»

Εχει χαρακτηριστεί ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σε όλο τον κόσμο για τις απόψεις της σχετικά με τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία.Σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας τον Ιούνιο του 2023, η Αλαμολόντα υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις «ορθώς κακοποιούν τις γυναίκες σεξουαλικά ή στο χώρο εργασίας στο όνομα της ελευθερίας».

Μιλώντας μαζί με τον σύζυγό της στο τηλεοπτικό κανάλι teleSUR της χώρας, δήλωσε τότε ότι οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών δίνουν υπερβολική έμφαση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ υποστήριζε ότι «η οργανωμένη βία εκτός οικογένειας είναι πολύ πιο σημαντική».

«Θέλουμε οι γυναίκες να παραμείνουν γυναίκες. Γιατί να γίνουμε σαν τους άνδρες; Γιατί πρέπει να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε ή να ζούμε όπως οι άνδρες; Αυτό είναι μια μορφή βίας», δήλωσε, σύμφωνα με το Iran International.

Υπέρ της φυλάκισης των γυναικών
που δεν φορούν χιτζάμπ

Με αφορμή νομοσχέδιο που αυξάνει τις ποινές φυλάκισης και τα πρόστιμα για τις γυναίκες και τα κορίτσια που παραβιάζουν τον αυστηρό κώδικα ένδυσης, η π΄ρωτη κυρία του Ιράν υποστήριξε πέρσι τον Σεπτέμβριο, ότι επιβάλλοντια οι ποινές φυλάκισης στο Ιράν για τις γυναίκες που επιλέγουν να μην φορούν χιτζάμπ καθώς γίνονται «από σεβασμό προς τις γυναίκες».

Την εποχή που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, όποιος συλλαμβανόταν να μην συμμορφώνεται κινδύνευε με ποινή φυλάκισης από 10 ημέρες έως δύο μήνες ή με χρηματικό πρόστιμο.

Συνέχισε συγκρίνοντας έναν τέτοιο νόμο με την εισαγωγή ενδυματολογικών κανόνων στους χώρους εργασίας, προσθέτοντας: «Υπάρχουν παντού κώδικες ένδυσης, ακόμη και εδώ (εννοεί τον τόπο εργασίας της) σε πανεπιστημιακά περιβάλλοντα, σε σχολεία και παντού αλλού. Και πρέπει να σας πω ότι το χιτζάμπ ήταν μια παράδοση, ήταν μια θρησκευτικά επιβεβλημένη παράδοση, ευρέως αποδεκτή. Και τώρα, εδώ και χρόνια, έχει μετατραπεί σε νόμο. Και η παραβίαση του νόμου, η καταπάτηση οποιουδήποτε νόμου, όπως σε κάθε χώρα, συνοδεύεται από τις δικές της τιμωρίες», είπε.

Για τον πόλεμο στην Γάζα

Τον Νοέμβριο του 2023, έγινε γνωστή μια επιστολή της προς τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, την οποία την προέτρεπε να επιδιώξει την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Έγραψε: «Αγαπητή κυρία Μακρόν! Παρακαλώ, ως ευγενική γυναίκα που εκπροσωπεί τις γυναίκες, τις μητέρες και τις κόρες της Γαλλίας, ζητήστε από τον σύζυγό σας να μην είναι συνένοχος στη δολοφονία ανήμπορων παλαιστινιακών παιδιών και γυναικών.

Σας εύχομαι ανταμοιβή από τον Θεό για τις ανθρωπιστικές σας προσπάθειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης