Δίκη Ασάνζ: Πράσινο φως από το Βρετανικό δικαστήριο για έφεση στην αμερικανική απόφαση έκδοσής του
Μια μεγάλη νίκη πέτυχε σήμερα, Δευτέρα (20/5) ο ιδρυτή του WiKiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ καθώς το ανώτατο δικαστήριο στο Λονδίνο έδωσε ο πράσινο φως στο να υποβάλλει έφεση στο αμερικανικό αίτημα έκδοσης, πιστοποιώντας ουσιαστικά πως οι εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχουν στον Ασάνζ οι ΗΠΑ είναι ελλιπείς.
Στις 12:45 τοπική ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου (High Court) έκανε γνωστή την ιστορική απόφασή του: Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος για περισσότερο από μία δεκαετία παλεύει ώστε να μην εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει το δικαίωμα να ασκήσει νέα έφεση για την υπόθεσή του.
Αυτό σημαίνει ότι ο 52χρονος Αυστραλός δημοσιογράφος βρίσκεται ακόμα μακριά από την πιθανότητα να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί εκεί με την κατηγορία περί κατασκοπείας και διαρροής στρατιωτικών μυστικών.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian οι δικαστές είχαν αναβάλει την απόφαση σχετικά με το αν ο Ασάνζ θα μπορούσε να διεκδικήσει νέα ακρόαση για έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Τελικά οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσαν άδεια άσκησης έφεσης έδωσαν άδεια να ασκήσει έφεση, νομιμοποιώντας ουσιαστικά πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι σε θέση να παράσχει στο δικαστήριο τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις ότι ο αιτών [Ασάνζ] επιτρέπεται να επικαλεστεί την πρώτη τροπολογία, ότι ο αιτών δεν θα θιγεί κατά τη δίκη, συμπεριλαμβανομένης της ποινής, λόγω της εθνικότητάς του, ότι του παρέχεται η ίδια προστασία της πρώτης τροπολογίας [ελευθερία του λόγου] με έναν πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν θα επιβληθεί η θανατική ποινή».
Δύο δικαστές ανέβαλαν από τον περασμένο Μάρτιο την απόφαση σχετικά με το αν ο Ασάνζ, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει τη δίωξη στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας που σχετίζεται με τη δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων και διπλωματικών εγγράφων, θα μπορούσε να μεταφέρει την υπόθεσή του σε άλλη ακρόαση έφεσης.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, η υγεία του οποίου έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη φυλακή, διώκεται στις ΗΠΑ επειδή μετά το 2010 δημοσιοποίησε πάνω από 70.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.
Έπειτα από πολλές δικαστικές περιπέτειες, στα τέλη Μαρτίου δύο δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η Βικτόρια Σαρπ και ο Τζέρεμι Τζόνσον, ζήτησαν από τις ΗΠΑ νέες διαβεβαιώσεις για τη μεταχείριση που θα επιφυλάξει η Ουάσιγκτον στον Ασάνζ, προτού αποφανθούν αν θα εγκρίνουν το αίτημά του να ασκήσει νέα έφεση κατά της έκδοσής του.
Οι δικαστές ήθελαν να διασφαλίσουν ότι ο Ασάνζ δεν θα κινδυνεύσει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών και ότι θα μπορέσει να επικαλεστεί την προστασία που του προσφέρει η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.
Οι εξηγήσεις των ΗΠΑ δεν έπεισαν.
Στο μεταξύ εκατοντάδες υποστηρικτές του Ασάνζ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βρίσκονταν έξω από το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου και δέχτηκαν με χαρά και επευφημίες την απόφαση, ενώ εντός της αίθουσας του δικαστηρίου οι δύο συνήγοροι του Ασάνζ αγκαλιάστηκαν μόλις άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.
Το αίσθημα σαφώς δεν ήταν ίδιο για την αμερικανική υπεράσπιση. Η αμερικανική αντίδραση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Πάντως για την ώρα, ο Αυστραλός δημοσιογράφος παραμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έχει αρκετούς μήνες για να προετοιμάσει την έφεσή του, η οποία αφορά την αναγνώρισή του από τα αμερικανικά δικαστήρια ως Αυστραλού πολίτη και την προστασία του δικαιώματός του στην ελευθερία του λόγου ως τέτοιου.
Πλέον μπορεί να αμφισβητήσει τις εγγυήσεις των ΗΠΑ ότι μία ενδεχόμενη δίκη του στη χώρα θα είναι δίκαιη, καθώς εδώ και χρόνια υπάρχει έντονη ανησυχία από τους συνηγόρους υπεράσπισής του ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ίσως κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή του.