ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου με τον Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ πριν από τη συντριβή

Φωτογραφία από βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου πριν από τη συντριβή του που δείχνει τον πρόεδρο Εμπαραχίμ Ραισί με τον υπουργό Εξωτερικών

screen grab από βίντεο

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου πριν από τη συντριβή του που δείχνει τον πρόεδρο Εμπαραχίμ Ραισί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Στο βίντεο φαίνονται πλάνα από την επίσκεψή τους από την τελετή για το άνοιγμα φράγματος στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν, στην οποία είχαν παρευρεθεί.

Στο ελικόπτερο, εκτός από τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, επέβαιναν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας σωματοφύλακας.

Το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Ραΐσι επέστρεφε την Κυριακή 19/05 από το Αζερμπαϊτζάν. Χάθηκε από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με βροχή και πυκνή ομίχλη. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν σήμερα την αυγή σε πλαγιά βουνού.

Υπήρχαν χαμηλά σύννεφα και χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες σε όλη τη βορειοδυτική περιοχή του Ιράν τη στιγμή που το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και οκτώ ακόμα άτομα συνετρίβη.

Οι εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, ενώ υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες για την εξέλιξη των ερευνών.

Εντοπίστηκαν οι σοροί του Ραϊσί και των άλλων επιβατών

Ιρανικά σωστικά συνεργεία ανέσυραν σήμερα το πρωί το πτώμα του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και οκτώ άλλων που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη χθες, Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

«Αυτήν την ώρα μεταφέρουμε τις σορούς των μαρτύρων στην Ταμπρίζ», την μεγαλούπολη στο βορειοδυτικό Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχοσεΐν Κουλιβάντ, ανακοινώνοντας το τέλος των επιχειρήσεων έρευνας στο σημείο του δυστυχήματος.

«Ο θάνατος Ραϊσί δεν θα διαταράξει τη διακυβέρνηση του Ιράν»

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας.

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (...) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. "Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, μετέδωσε παράλληλα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Το ιρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας αντικαθίσταται στην περίπτωση θανάτου του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μοχάμεντ Μοχμπέρ στην προκειμένη περίπτωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε διάστημα 50 ημερών.

Το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης έκλεισε σήμερα μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου Ραϊσί, ενημέρωσε μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, ο Ρεζά Εϊβαζλού, το οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης